Storföretag kräver minskning av utsläpp

I USA går nu en grupp internationella storföretag, framförallt amerikanska, i spetsen för att kräva bindande neddragningar i utsläppen av växthusgaser.

I mer än tre år har samtalen pågått mellan cirka 150 storföretag men också myndigheter och organisationer och nu har de lagt fram sitt manifest där de kräver obligatoriska nerdragningar i utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.

Näringslivet byter fot
Initiativet är intressant eftersom det visar hur näringslivet från att ha varit bromsande börjar ta en alltmer aktiv del i arbetet mot klimatförändringarna.

I gruppen som har högkvarter i New York ingår företag som amerikanska Ford och General Electric och tyska Bayer, för att bara nämna några. Volvo, Vattenfall och Stora Enso är också med.

Företagarnas utspel kan bli viktigt inte minst i USA. Här har Bushadministrationen börjat tala om klimatförändringarna som ett hot, men man har ställt sig helt avvisande till bindande utsläppsbegränsningar av den typ som amerikanska företag nu förespråkar.

Oljebolagen kallsinniga
Förra månaden kom ett internt uttalande i USA från miljöorganisationer och storföretag, delvis samma som i dagens upprop, där de också krävde obligatoriska utsläppsneddragningar.

I USA är det numera mest oljebolagen och de stora kraftproducenterna som fortfarande ställer sig kallsinniga till avtal av Kyototyp.

Försäkringsbolag känner av uppvärmning
Ett av de ledande företagen bakom det nu aktuella uppropet är intressant nog det tyska försäkringsbolaget Allianz.

Försäkringsbolagen börjar redan känna av den globala uppvärmningen i form av att ersättningarna ökar för olika väderfenomen som tros hänga samman med klimatförändringarna.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista