Brandmän kan förlora på fackbyte

Striden mellan fackförbundet Kommunal och de brandmän som bröt sig ur Kommunal och gick till Brandmännens Riksförbund, fortsätter, och detta kan enligt Kommunal leda till sämre löneutveckling.

I den förra avtalsrörelsen blev ju många brandmän missnöjda med Kommunal och bytte fack.

Får inte löneförhandla
Men deras nya fack, Brandmännens Riksförbund, får inte förhandla om lönerna i år, utan det är Kommunals förhandlingar som gäller även för dem.

Ulf Hägglund är ombudsman på Brandmännens Riksförbund, och han är inte helt nöjd med det.

– Sen skulle vi helst vilja förhandla det själva, men tyvärr så går det inte i dagsläget när det gäller heltidsbrandmännen, säger han.

Så hittills har de som bytt förbund inte haft någon större nytta av det lönemässigt med andra ord?

– Nej det har man inte haft, säger han.

I samband med den förra avtalsrörelsen, så lämnade många heltidsbrandmän Kommunal, bland annat för att de kände sig missgynnade och inte fick gehör för sina lönekrav, och valde att gå till Brandmännens Riksförbund, som tidigare enbart organiserat deltidsbrandmän.

Olika uppgifter
Mellan Brandmännens Riksförbund och Kommunal pågår en strid, och ingen vill lämna ut exakta siffror på hur många brandmän som är medlemmar, respektive hur många som lämnat.

Brandmännens Riksförbund hävdar att mellan 20 och 25 procent av heltidsbrandmännen nu är medlemmar där, medan Kommunal menar att den siffran är överdriven, och att många brandmän dessutom valt att vara medlem i båda fackförbunden.

Kollektivavtal
Bakgrunden till striden är bland annat vem som ska få teckna kollektivavtal och löneförhandla för brandmännen. Hittills har ingen kommun valt att låta Brandmännens Riksförbund teckna kollektivavtal, och därför får inte Brandmännens Riksförbund löneförhandla, utan deras medlemmar är istället bundna av det löneavtal som Kommunal och kommunerna kommer överens om. 

Nackdel i årets förhandlingar
Mats Jangerstad, sektionsordförande för Räddningstjänsten hos Kommunal i Stockholm, menar att splittringen nu istället kommer att bli en nackdel i årets löneförhandlingar.

– Vi ser det som att det är ingen bra lösning egentligen, när det är frågan om att bedriva avtalsrörelse och kliver man ut från Kommunal eller annan fackförenings som har kollektivavtal så missar man kanske också delar i löneförhandlingen och styrkan i det hela, säger han.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista