Iran fortsätter sitt kärnenergiprogram

Iran kommer att fortsätta med sin urananrikning. Det förklarade president Ahmadinejad på onsdagen, samma dag som FN:s tidsfrist för Iran att upphöra med anrikningen löper ut. Nu riskerar Iran utökade sanktioner, samtidigt som den interna kritiken mot presidenten ökar.

Ahmadinejads uttalande kom knappast som någon överraskning. Iran har vid ett flertal tillfällen signalerat att man kommer att fortsätta utveckla sitt kontroversiella kärnenergiprogram, i trots mot världssamfundets krav på ett stop för urananrikningen.

Iran hävdar att syftet endast är att utveckla civil kärnkraft medan USA bland andra tror att Irans egentliga mål är kärnvapen. I Israel ser många idag Iran som det största hotet mot den judiska staten.

Sanktionerna kan bli fler
FN:s atomenergiorgan, IAEA, har inte kunnat verifiera att Irans kärnenergiprogram enbart har fredliga syften. Men IAEA-chefen Mohamed el Baradei sa i tisdags att det skulle dröja minst fem till tio år innan Iran har möjlighet att tillverka en atombomb.

Budskapet från Iran på onsdagen, samtidigt som FN:s tidsfrist löper ut, kan innebära att FN fattar beslut om utvidgade sanktioner mot landet. Det var i december som FN:s säkerhetsråd krävde att Iran skulle upphöra med sin urananrikning senast 21 februari.

Irans kärnenergiprogram är en fråga om nationell stolthet i Iran och har därför länge kunnat stå över den interna kritik och det missnöje som drabbat president Ahmadinejad på senare tid.

Pressen börjar bli kritisk
Men nu har pressen börjat kritisera presidentens agerande också i denna fråga. Ahmadinejads obstinata konfrontation med väst gynnar inte Irans folk, menar kritikerna, som efterlyser större diplomatiska talanger.

Ahmadinejad har kallats både okunnig och taktlös. Han har också beskyllts för att använda kärnenergiprogrammet för att dölja inrikespolitiska misslyckanden.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista