Bakläxa för förslag om mobiler i skolan

Skolminister Jan Björklund får bakläxa av Lagrådet för förslaget som ger lärarna rätt att beslagta elevernas mobiltelefoner. Elevernas rättssäkerhet måste tillgodoses bättre, enligt juristerna i lagrådet.

Lagförslaget från regeringen syftar till att skapa ordning och reda i klassrummen. Det ger bland annat lärare och rektor makt att beslagta föremål som elever använder störande i klassrummen, till exempel mobiltelefoner och mp3-spelare.

Men juristerna i Lagrådet är mycket kritiska till delar av förslaget. De tycker att bestämmelserna måste vara mer tydligt utformade så att både lärare och elever egentligen vet vad som gäller.

Till exempel står att lärare får ta mobiler som ligger på bord eller hålls i en hand. Men lärarna får inte använda våld eller ta saker ur elevernas fickor eller väskor.

Många frågetecken
Lagrådet vill till exempel veta om läraren får ta mobilen om eleven håller den i ett fast grepp i handen, och vad läraren får ta om eleven har mp3-spelaren i fickan men hörlurarna på huvudet.

Lagrådet vill också veta vad som menas med skoldagens slut, när saker ska återlämnas, och vem som ska dokumentera beslagtagna föremål.

Rådet är också mycket kritiskt mot att det inte finns någonting i förslaget om hur beslagtagna föremål ska förvaras och vem som har ansvaret när saker försvinner eller skadas.

Skadeståndsansvaret oklart
Utgångspunkten är att skolan ska ersätta eleven. Men skadeståndsansvaret är inte lika självklart om till exempel en mp3-spelare går sönder när läraren tar den från eleven. Det tycker Lagrådet också ska vara tydligt, både för elever och för lärare.

Kritiken från Lagrådet kan ses som allvarlig. Enligt Lagrådet handlar de här frågorna i grunden om en myndighetsutövning som innebär inskränkningar i elevernas fri- och rättigheter enligt Europakonventionen.  

Skolminister Jan Björklund vill inte kommentera Lagrådets kritik.  

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista