Arabisk milis mobiliserar i Darfur

FN vill skicka en truppstyrka om 11 000 man till östra Tchad, för att hindra att konflikten på andra sidan gränsen i Darfur i Sudan sprider sig till grannländerna. Samtidigt kommer oroande rapporter om en storsamling av arabisk milis i Darfur.

I den karga öknen norr om provinshuvudstaden el-Geneina i Darfur pågår en stor mobilisering av Janjawid, den arabiska milisen. Under fem dagar har män på hästar och kameler och en mängd pick-uplastbilar med monterade maskingevär samlats.

Den Afrikanska Unionen, AU, som har en styrka i Darfur var de första som upptäckte mobiliseringen, bevakar nu den arabiska milisen med hjälp av en helikopter.

Även FN, som samordnar hjälpen till de miljontals flyktingarna i Darfur, bekräftar mobiliseringen men har ingen aning om vad och varför den sker. Inte heller om det är fristående arabstyrkor som inte är understödda av Sudans regering.

Förnekar samröre med milisen
Sudan förnekar all kännedom om samröre med Janjawid och kallar dem laglösa förbrytare. Samtidigt rapporteras om att tunga vapen, utrustning, kläder och bilar kommer från Sudans armé.

FN, som inte får skicka in trupper i Darfur, har ännu ingen lösning på hur konflikten skall bemästras när AU:s mandat går ut i juni.

Men den nye generalsekreteraren Ban Ki-Moon, föreslår en stor FN-styrka på andra sidan gränsen, i grannlandet Tchad. Antingen en markstyrka om 11 000 man eller en rörlig styrka om 6 000 man understödda av helikoptrar, är Bans förslag.

Pessimism om utvecklingen
Men samtidigt är FN:s generalsekreterare ganska pessimistisk om framtiden och om en FN-styrka kan tvinga fram en varaktig fred.

För det krävs att ledarna för alla länder runt Darfur samt Sudan kommer överens om detta. Då krävs starka signaler från omvärlden att detta måste ske nu.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista