Avtal ska minska risken för kärnvapenkrig

Indien och Pakistan enades på onsdagen om en plan för att minska risken för en oavsiktlig kärnvapen-konflikt. Avtalet kommer bara lite över två dagar efter terrorbombningen av ett indiskt tåg där minst 68 människor från båda länderna dödades.

Pakistans utrikesminister Khursheed Mehmood Kasuri fördömde attentatet och sa att det understryker behovet av en accelererad fredsprocess.

Förr om åren har terrorattacker i Indien rutinmässigt skylts på den pakistanska regimen och iskyla har lägrat sig över relationerna mellan de båda länderna. Precis det som verkar ha varit avsikten med terrordåden.

Bättre relationer
Men på onsdagen var värmen påtaglig mellan Indiens och Pakistans utrikesministrar efter ett sedan tidigare inbokat officiellt möte i New Delhi, alldeles inpå terrorbombningen av ett Pakistandestinerat tåg tio mil norr om den indiska huvudstaden. Det tolkas som att relationen mellan de båda länderna nått en mera mogen fas.

På onsdagen undertecknades ett avtal för att minska risken för att ett kärnvapenkrig mellan de båda rivalerna startas genom en olyckshändelse.

Indiska medier berättar i plågsam detalj om alla tragiska människoöden efter söndagskvällens attentat, till exempel om den indiska familjen på väg till ett bröllop i Pakistan som förlorade fem av sina sex barn, det sjätte kämpar för sitt liv på sjukhus New Delhi.

68 dödsoffer
De flesta av de 68 dödsoffren tros vara pakistanska medborgare på väg hem efter släktbesök i Indien.

Indisk polis säger att två misstänkta terrorister hoppade av tåget strax innan två av bomberna som gömts i flera resväskor exploderade, och man har publicerat skisser på männen. Indiska medier säger att misstankarna faller på

Pakistanbaserade extremister som slåss mot Indiens styre i Kashmir, och som är emot kompromisser i fredsförhandlingar.

Två krig om Kashmir
De båda länderna har utkämpat två krig om Kashmir och även om den tröga fredsprocessen ökat takten lite de senaste fyra åren finns inte mycket konkreta resultat att peka på.

Ett undantag är just tågförbindelsen som attackerades i söndagskväll. Tåget, som kommit att symbolisera fredsprocessen, heter officiellt Vänskapsexpressen.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista