USA-allierade tar hem styrkor från Irak

Storbritannien kommer att börja dra tillbaka sina styrkor från Irak. Det meddelade som väntat premiärminister Tony Blair på onsdagen.

– De 7 100 soldaterna var för två år sedan 9 000, och när kriget började 40 000. Nu ska de minskas till 5 500, sa Tony Blair i det brittiska underhuset.

Många av soldaterna är stationerade i Basra i södra Irak. Men nu är tiden kommen för att börja tillbakadragandet, enligt premiärministern.

”Läget är bättre”
Han hävdar att situationen i staden har blivit mycket bättre den senaste tiden med färre våldsdåd, fler gripna extremister och en något bättre fungerande sjukvård och skola.

– Det här betyder inte att Basra är som vi önskar, men det betyder att nästa kapitel kan skrivas av irakierna, säger Tony Blair.

Brittiska militärer kommer alltså att skickas hem de närmaste månaderna för att styrkan sedan ska vara 5 500 personer. Därefter ska minskningen fortsätta, men i vilken takt är oklart.

Kvar även nästa år
Tony Blair säger att Storbritannien troligen kommer att vara verksamt i Irak även under 2008. Så länge det finns ett jobb att utföra, som han säger.

Dagens besked välkomnades både av det konservativa partiet Tories och av Liberaldemokraterna, även om det finns kritik mot vissa detaljer.

Tories hävdar till exempel, precis som en del militärer, att britterna saknar utrustning och skydd i Irak. En del kritiker anser också att tillbakadragandet går för sakta.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista