"Studiemedlet bör höjas rejält"

Nu kommer Boutredningen med sin slutrapport efter att ha undersökt ungdomars bostadssituation i två år. Bland annat föreslår utredningen att studiestödet höjs, och att det ska bli lättare för ungdomar att söka och få bostadsbidrag.
(P3 Nyheter)

– Vi ska läsa den och se vad som är realistiska och bra förslag, och se vad vi kan ta in i vårt bostadspolitiska program, säger kommun- och finansminister Mats Odell, som är ansvarig för bostadsfrågor.

Bland annat är Mats Odell positiv till att höja studiestödet, men det är inte säkert att det blir av bara därför.

– Det tror jag skulle behövas, men det är någonting som vi måste titta på i budgetsammanhang.

Studiestödet har inte följt bostadspriset
Den nationella bostadssamordnaren Lotta Jaensson, som har lett Boutredningen, tror att studiestödet behöver höjas, eftersom det inte stämmer överens med hur bostadsmarknaden ser ut idag.

– Vi vill att anpassningen av studiemedlet ska ske efter den prisökning som har varit på både studentbostäder och den reguljära bostadsmarknaden.

Det innebär en höjning av studiestödet?

– Absolut, en rejäl höjning skulle man behöva, säger utredare Lotta Jaensson.

Utredningen avslutades i förtid
Boutredningen startades av den förra regeringen och den nya avslutade den i förtid. Därför har Boutredningen haft svårt att hinna få fram förslag, säger Lotta Jaensson.

Men Mats Odell menar ändå att regeringen kommer lyssna på vad utredningen kommit fram till.

– Vi är väldigt intresserade, det är därför vi kommer ta emot den här utredningen, och ta del av alla goda förslag och se vad vi kan omsätta i verkligheten.

Varför då inte låta den slutföra sitt arbete?

– De kommer ju med sina förslag nu, de har samlat ihop de förslag som de har.

Men något påskyndat?

– Ja, men det är väl bråttom för ungdomarna att komma till skott nu, säger kommun- och finansminister, Mats Odell, som är ansvarig för bostadsfrågor.

Jonas Rohdiner, P3 Nyheter
jonas.rohdiner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista