HD prövar dom om sex mellan unga

Högsta domstolen ska ta upp fallet med en 17-årig pojke och en 14-årig flicka som haft sex med varandra. HD:s beslut kommer att få vägledande betydelse för hur domstolarna i framtiden ska döma i fall där en ung person haft sex med någon som är under 15 år. (P3 Nyheter)

1 april 2005 infördes en ny lagstiftning om sexualbrott och enligt den så ska sexuella relationer med en person yngre än 15 år ses som våldtäkt mot barn.

Men om till exempel en av de inblandade är just under 15 år och den andra bara lite äldre kan undantag göras och inget straff ges, beroende på hur relationen dem emellan var.

”Viktigt med prövning”
– Det här målet gäller just om man ska döma till straff eller inte. Eftersom det är en ny lagstiftning är det viktigt att få prövat hur man ska se på den här undantagsregeln, säger Nils Rekke, överåklagare hos Riksåklagaren.

Den 17-åriga pojken dömdes av Växjö tingsrätt för sexuellt utnyttjande av barn trots att flickan frivilligt haft sex med honom.

Pojken friades därefter av hovrätten som ansåg att skillnaden i ålder och mognad mellan de två inblandade var mycket liten.

Beslutet blir vägledande
Det blir nu Högsta domstolen som får avgöra om det var ett övergrepp eller inte.

Domen i detta fall kommer vara avgörande för hur liknande fall bedöms fortsättningsvis och visa på när undantagsregeln från den nya lagen kan användas.

Josefin Warg, P3 Nyheter
josefin.warg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista