Oklart om mututredning om Jas blir av

Överåklagaren Christer van der Kwast har ännu inte bestämt sig om han ska inleda en förundersökning om uppgifterna om mutor och hemliga agenter i samband med försöken att sälja flygplanet Jas Gripen till Tjeckien eller inte.

Mutorna avslöjades av SVT:s program Uppdrag granskning på tisdagen och det var ingen smickrande bild som tecknades av Saab och partnern och delägaren brittiska BAE.

Enligt programmet utlovades hemliga agenter enorma provisioner om de kunde förmå Tjeckien att köpa flygplanet Jas Gripen. Provisionerna skulle bland annat användas till att muta tjeckiska politiker med.

Inget köp - däremot hyrdes Jas
Affären gick till sist i stöpet, men istället bestämde sig Tjeckien för att hyra Jas Gripen plan för en begränsad tid.

Den affären gjordes upp direkt mellan den tjeckiska och svenska regeringen. Men i denna affär användes samma hemliga agent ännu en gång, enligt Uppdrag granskning. Priset blev 81 miljoner kronor.

Uppgifterna har fått centerledaren och näringsministern Maud Olofsson att reagera.

”Det finns anledning till polisutredning”
– Ja, jag tycker det finns anledning att göra en polisutredning, och se vad det är som har pågått. Nu ska ju frågan ställas till den gamla regeringen, därför att det här var ju något som skedde under Göran Perssons och Leni Björklunds tid , säger Maud Olofsson.

Vad har ni för ansvar i nya regeringen att reda ut det här?

– Vi har ju ansvaret att se till att när vi säljer Jas eller annat försvarsmateriel, så ska det inte förekomma mutor. Och vi måste försäkra oss om det, för det kommer ju försäljningar framöver också.

Det här är inte första gången mutor nämns i samband med affären med Tjeckien.

Redan 2003 kom de första anklagelserna, och en förundersökning pågick i Sverige under 2005 och 2006. Förundersökningen lades ner i brist på bevis, och är i dag hemligstämplad.

Inte klart om det blir ny förundersökning
Överåklagare Christer van der Kwast har ännu inte bestämt sig för om han ska inleda en ny förundersökning om det här eller inte.

Han samarbetar med brittiska Serious Fraud Office, som också utreder om mutor betalats ut också i samband med Gripenaffären med Sydafrika, samt om Saabs delägare Bae betalat ut mutor i andra länder.

Van der Kwast säger att han tänker ta ett beslut relativt snart.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista