Godkänt i kärnämnen krävs för att komma in på högre utbildning

Regeringen tänker skärpa reglerna för den som söker in på högskolan. I framtiden krävs bland annat godkänt i kärnämnena svenska, engelska och matematik av alla gymnasielever som söker till universitets- och högskoleutbildningar.

Nina Rostern och Isabel Vafa, som går andra året på samhällsvetenskaplig linje på Värmdö gymnasium, tycker att det är en bra förändring.

– Det är logiskt för att det är sådant man ska kunna och allmänt bra att kunna. Jag tycker nästan att det ska vara så eftersom det är tre såpass viktiga ämnen, säger de.

Regeringen vill höja kraven
Idag krävs inte alltid godkänt i svenska, engelska eller matematik från gymnasiet för den som söker in på högskolan, men det här vill regeringen alltså ändra på.

En annan förändring är att den som väljer språk och matematik på gymnasiet kommer att premieras med extra meritpoäng som vägs in i betyget. Det gäller de elever som har godkänt betyg i ett b-språk, liksom den som läser c-språk. Även den som väljer särskilt svåra engelska- och matematikkurser ska få tillgodoräkna sig extra poäng.

Lärarnas Riksförbund välkomnar i stort regeringens förändringar medan Sveriges Elevråd tycker att bedömningen av vilka ämnen som är viktigast, inte bör göras av regeringen utan istället av bland andra högskolor och universitet.

Förhoppning om färre taktikval
En bakgrund till att reglerna nu görs om är att få fler gymnasister att satsa på språk och matematik, men också att minska viljan att taktikvälja ämnen som det är lätt att få bra betyg i.

Nina Rostern och Isabel Vafa på Wärmdö gymnasium i Stockholm säger att det är mycket vanligt.

– Det hör man hela tiden. Det är det första många tänker på när de ska välja tillvalskurserna.

Har du själv valt något ämne som du valde för att det var lätt att få bra betyg?

– Ja, det har jag. Kursen ”Skärgårdsskeppare”. Det var som jag trodde att det skulle vara, det var lätt att få bra betyg.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista