Konkurrensverket vill ha rimligare krav på nya vårdföretag

Privat sjukvård är ett hett debattämne i dessa dagar. I morgon, torsdag, beslutar regeringen att riva upp den så kallade stopplagen som förbjuder landstingen att sälja ut akutsjukhusen till privata företag.

Under onsdagen hade Konkurrensverket, som är en av de myndigheter som vill öka konkurrensen inom vård och omsorg, en konferens i ämnet.

Där fanns bland andra Carl-Axel Palm, som äger och driver ett par vårdhem för demenshandikappade i Stockholmsområdet. Han är kritisk till de krav som ställs på små vårdföretag som vill ta sig in på marknaden.

– En hel del är till exempel av ekonomisk karaktär. Det kan vara att man kräver väldigt höga årsomsättningar redan inledningsvis när man träder in på marknaden. Det kan också vara andra former av drift- och bankgarantier och sådant som krävs av den som lämnar anbud.

Vad står högst på din önskelista?

– Att man minskar inträdeskraven.

Konkurrensverket arbetar nu med förslag som ska undanröja hinder för företagen.

– Vi har sett i den undersökning som vi har gjort att det bland medborgarna finns ett stort intresse av att välja. Ofta är det frågan om lokala och kommunala beslut, där naturligtvis kommunen måste organisera det här. Men när man släpper in olika typer av utförare, så spelar det roll hur man handlar upp och det spelar roll hur man skapar möjlighet för kundval. Jag tror att om man öppnar upp så kan man få stor utveckling, säger Claes Norgren, Konkurrensverkets generaldirektör.

Hur bråttom är det att få ändring på det här, det vill säga: när tänker du komma med förslag?

– Vi har ett uppdrag från regeringen att titta på inträdeshinder och vi kommer att lämna en rapport kring maj.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista