Ahtisaari tror inte på Kosovokompromiss

I Wien har under onsdagen förhandlingarna om Kosovos framtid återupptagits mellan serber och kosovoalbaner. Men avståndet mellan parterna är stort och FN:s medlare Martti Ahtisaari tror inte på någon kompromiss mellan parterna.

Den kosovalbanska delegationen upprepade sitt krav om ett självständigt Kosovo och den serbiska delegationen underkände som väntat hela den plan som FN:s medlare Martti Ahtisaari presenterade för snart tre veckor sedan.

På så sätt var det inga överraskningar som skedde i Wien på onsdagen. Men Ahtisaari ser ändå en mening med att parterna möts vid förhandlingsbordet.

Förslaget överlämnas i mars
– Det finns en rad praktiska frågor som de kan lösa och de uppför sig anständigt mot varandra, sa Ahtisaari.

Men i slutänden blir det han själv som får författa det förslag som ska överlämnas till FN:s säkerhetsråd. Det ska ske någon gång i mars, och då kommer han också vara tydlig i sin rekommendation om provinsens status.

Hittills har Ahtisaari medgett autonomi och symboler som en flagga, gränstrupper och representation i internationella organisationer, men han har undvikit ordet självständighet, till förtret för kosovalbanerna.

Hämndaktion mot FN
Och otåligheten växer i Kosovo. Vid en demonstration som urartade för en tid sedan i Pristina, sköts två personer ihjäl. Det var FN-soldater som sköt de dödande gummikulorna och i måndags sprängdes tre FN-bilar i en hämndaktion, enligt en grupp som tagit på sig attentatet.

Militanta albaner i Kosovo vill med hot om våld sätta press på FN och med eftertryck klargöra att allt annat utom självständighet är otänkbart.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista