Prispressen ökar på livsmedelsmarknaden

Trenden på livsmedelsmarknaden går mot en lågprispress, samtidigt som en grupp konsumenter är beredd att betala mer för varorna.

– Exempelvis är de här morötterna jättebilliga, en stor påse för fem kronor, säger Ulla Bergström som helst väljer den butik som har bäst grönsaker.

Vad handlar du då, i din närbutik?

– Yoghurt och mjölk och om det är något på specialpris.

Så du är en aktiv konsument?

– Ja, sedan jag blev pensionär, säger hon.

Utvecklingen på livsmedelsmarknaden har gått mot en ökad prispress och när butikerna satsar på egna varumärken, sätter det också press på underleverantörerna.

Många av dem klagar på att handeln pressar vinstmarginalerna alltför hårt och det tycks vara den kraftiga kritiken som ledde till att Icas inköpsansvarige Sven-Olof Kulldorff på onsdagen fick sluta i koncernen.

”Tuffare förhandlingsklimat”
Men Thomas Svaton, vd för Svensk dagligvaruhandel, menar att det är en naturlig utveckling av att förhandlingsklimatet och kunden, det vill säga livsmedelshandeln, är tuffare idag.

– Varför ska jag betala 20 procent mer för en produkt när den inte levererar mer? Vad varumärkesfabrikanter i allt högre grad måste ägna sig åt är att försöka differentiera sitt utbud, försöka skapa nya mervärden, att vara innovativa och göra någonting annorlunda, säger Thomas Svaton.

Idag finns sex större livsmedelsägare i landet. Ica är den största med en årsomsättning på 80 miljarder kronor. Coops omsättning är på omkring 30 miljarder kronor och Axfoods omsättning är nästan lika stor.

”Lidl var en injektion”
Prispressen kom med lågpriskedjan Lidls inträde på marknaden för drygt tre år sedan och den har fungerat som en slags injektion för den svenska livsmedelsmarknaden, säger Thomas Svaton.

– De har talat om för de svenska aktörerna att det finns varor som är billigare och det har vi också sett nu att alla kedjor i Sverige har tagit fram ett sortiment som kan konkurrera med Lidl-sortimentet.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista