Terrormisstänkt misstänks ha blivit torterad i fängelset

En domstol i Miami ska under torsdagen ta ställning till om en terrormisstänkt amerikansk medborgare är i tillräckligt god mental form för att ställas inför rätta. Hans advokater hävdar att han blivit psykiskt förstörd av drygt tre års tortyrliknande förhör och total isolering.

José Padilla, nu 36 år, greps i maj 2002 och det dröjde nästan två år innan han för första gången fick träffa en försvarsadvokat.

Så långt är fakta odiskutabla, men sedan börjar versionerna skilja sig åt i det här mycket omdiskuterade fallet.

Advokaterna hävdar tortyr
Enligt advokaterna har behandlingen av honom gränsat till tortyr. Han har levt i total isolering i en cell med en stålskiva som säng och han har långa tider varit kedjad till händer och fötter. Man har berövat honom sömn, låtit honom frysa, injicerat honom med droger som skulle få honom att tala och hotat med avrättning och så vidare.

Åklagarna i målet framhärdar i att han inte har fått någon dålig behandling. Två psykiatriker som advokaterna anlitat hävdar dock att Padilla tagit allvarlig psykisk skada av tiden i militärhäkte.

Anklagad för terrorverksamhet
Padilla är amerikansk medborgare och det är därför som han nu hamnar inför en vanlig domstol, till skillnad från fångarna på Guantánamo. Fast till en början hade Bush-adminstrationen tänkt behandla honom som övriga så kallade olagliga kombattanter, alltså utan rättegång. När frågan höll på att överklagas till Högsta Domstolen lämnade man över ärendet till det vanliga rättsväsendet.

Till en början anklagades Padilla, som konverterat till islam, för att ha planerat att spränga en enklare typ av atombomb någonstans i USA. Den punkten har dragits tillbaka och nu är han istället åtalad för att ha medverkat i en al-Qaida-cell och planerat terrordåd utomlands, inklusive mord.

Åklagarmaterialet anses vara för tunt
Domaren i målet har tidigare klagat på att åklagarnas material är för tunt och uppmanat dem att komma med mer bevis.

När det gäller Padillas mentala status tror dock de flesta juridiska experter att det blir svårt för advokaterna att hävda att han är så dålig att han inte kan klara en rättegång, sådant förekommer ytterst sällan. Om han betecknas som tillräckligt frisk kommer huvudförhandlingarna att inledas i april.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista