Italiens president letar ny regering

Italiens premiärminister Romano Prodi och hans regering avgick på onsdagen, och Italiens president Giorgio Napolitano ska nu inleda överläggningar med landets olika partiledare.


Det blev tredje gången gillt. Än en gång satte kommunisterna krokben för Romano Prodi som premiärminister. Denna gång bara nio månader efter att de i maj förra året bildade regering tillsammans.

Olyckskorparna har kraxat: de nio regeringspartierna kommer aldrig att hålla sams och övertaget gentemot motståndarlägret på högersidan är hårfin. Det kommer aldrig att gå.

Utrikespolitiken avgjorde
På onsdagen fick de rätt. Yttersta vänsterkanten röstade emot Prodis utrikespolitik i senaten. De sa nej till italienska trupper i Afghanistan och en planerad utbyggnad av en amerikansk militärbas i Italien.

Under torsdagens förmiddag kommer Italiens president att inleda överläggningar med samtliga partiledare, samtidigt som han har bett Prodi att sitta kvar tills vidare.

Prodi kan få ny chans
Kommentatorer tror att det mest sannolika är att Prodi får en ny chans och uppdraget att omforma regeringen. Men presidenten kan också välja att tillsätta en opolitisk regeringschef tills vidare, eller den mer drastiska lösningen nyval.

Men flera partier inom oppositionen sägs vilja avvakta med ett nytt parlamentsval, tills de slipper ha med Silvio Berlusconi i sin laguppställning.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista