Kinas föroreningar drabbar grannländerna

Kina växer inte bara ekonomiskt, utan också som miljöförorenare. 2006 var det värsta året hittills för den kinesiska miljön, enligt den egna statistiken. Nu klagar grannländerna allt mer högljutt över de föroreningar som väller ut över Kinas gränser.

Kinesiska sopor sköljer upp på Taiwans stränder. Koreanska fiskare menar att vattnet i Sydkinesiska sjön och Gula havet har förgiftats av kinesiska utsläpp, och i Hongkong besväras invånarna av över den ständiga smogen, som de misstänker kommer från Kina.

Förra året ledde ett stort kemikaliutsläpp i floden Songhua till att även ryska städer drabbades av förgiftat dricksvatten.

”För fattigt för att skona miljön”
Så här långt har vi bara hört de allra närmaste grannarnas klagan. Men Kina håller på att bli en miljöbov i världsklass.

Kina har satsat allt på sin ekonomiska utveckling och på att dra miljontals människor upp ur fattigdom. Att tillväxten måste komma först och miljöhänsyn senare har varit en självklarhet. Hittills har kinesiska ledare ansett att Kina är för fattigt för att skona miljön.

Snart ikapp USA
Men de kinesiska utsläppen påverkar inte bara de närmaste grannarna. Även i atmosfären brer Kina ut sig. Kolkraft är fortfarande den viktigaste energikällan, och biltrafiken ökar med välståndet. Om tre år beräknas Kina ha gått om USA som världens största utsläppare av växthusgasen koldioxid.

Hittills har USA:s saktfärdighet i klimatfrågan fått mycket internationell kritik. Men för att kunna stoppa växthuseffekten och bromsa den globala uppvärmningen blir det allt viktigare att få med sig Kina.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista