"Det har inträffat tidigare"

I Oskarshamns kärnkraftverk svämmade en tank med radioaktivt processvatten över i förra veckan. Inga utsläpp kom ut i omgivningen, men orsaken utreds nu. Det är heller inte första gången en sådan här incident inträffar.

I fredags spolades ett filter rent från radioaktiva partiklar. Filtermassan ska hamna i en tank, där man ska skilja ur avfallet från kylvattnet.

Men tanken blev överfull och rann över utan att personalen fick någon signal om det. Översvämningen upptäcktes när ungefär en kubikmeter runnit ner i det slutna utrymmet runt tanken. Inget radioaktivt material läckte ut utanför avfallsanläggningen.

Utredning pågår
Nu ska kärnkraftverket utreda varför ingen signal kom om läckan, säger strålskyddsföreståndare Christer Solstrand vid Oskarshamn 1.

– Vi håller på att utreda vad som exakt har hänt och den utredningen kommer att bli klar den här veckan. Det finns en misstanke om att den automatiska indikeringen på att tanken var full, inte fungerade.

Men hur länge kan den ha varit trasig?

– Det kan jag inte svara på, det har jag ingen uppfattning om.

Är inte det här saker som ni behöver ha ständig kontroll på att det fungerar?

– Vi har förebyggande underhåll på utrustning i anläggningen och det ska ingå i den verksamheten. Utredningen pågår som sagt, säger Christer Solstrand.

Statens strålskyddsinstitut bedömer att den personal som städade upp kan ha fått en försumbar ökad stråldos med anledning av läckan, men avvaktar annars utredningen som OKG nu gör.

Det här är den andra händelsen vid Oskarshamns kärnkraftverk på kort tid. Den 9 februari uppmättes radioaktiva ämnen invid en tappkran där det inte ska förekomma. Och den tank som nu senast svämmade över, har också gjort det tidigare.

– Det har inträffat tidigare, säger Christer Solstrand.

När då?

– Det har jag inte uppgift på men det är av den anledningen som vi kommer att utreda det här ytterligare, efter att den här första utredningen är klar så ska vi göra en djupare utredning, säger Christer Solstrand vid Oskarshamns kärnkraftverk.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista