Egyptisk bloggare dömd till fängelse

I Egypten har en 22-årig bloggare dömts till fyra års fängelse för artiklar som han har skrivit på internet. Han straffades för att ha förolämpat Islam och Egyptens president Mubarak. Bloggarna i Egypten har blivit en mer och mer betydande oppositionskraft som ständigt övervakas av säkerhetstjänsten.

Kareem Amer, som han kallar sig på internet, är långt ifrån den förste bloggaren som grips av polisen i Egypten. Men han är den förste som ställs inför rätta och döms till fängelse. Det beror på att Kareem Amer givit sig in på den känsliga frågan om religion, medan de flesta andra bloggare i Egypten ägnar sig åt politik, demokratirörelsen och polisbrutalitet.

Domstolen i Alexandria gav Kareem Amer tre år för att ha smädat islam och ett år för att ha förolämpat president Mubarak.

Jämförde regimen med diktatur
Kareem Amer hade bland annat publicerat en nätartikel med titeln ”Den nakna sanningen om islam”, där han kallade sunniislams främsta lärosäte Al Azhar-universitetet för ett terrorismens universitet som hjärntvättar studenterna. Han har också jämfört president Hosni Mubaraks regim med faraonisk diktatur.

Under den stormiga rättegången beskyllde islamistiska advokater Karim Amer för att vara avfälling, murtadd, vilket enligt sträng islamisk sharialagstiftning kan straffas med döden.

Ett tydligt tecken på hur känsligt det är att smäda religionen är att Karim Amers försvarsadvokater helt avstod från att hävda bloggarens rätt att kritisera islam. Istället fokuserade man på tekniska detaljer, som att internetservern han använde kanske var placerad utomlands, och att han därför inte borde straffas i Egypten.

Föräldrarna tar avstånd
Bloggarens egna föräldrar uppges också ha tagit avstånd från sonen av religiösa skäl.

Egyptens unga bloggare har kommit att utgöra en viktig del av oppositionen, trots att de flesta inte har någon ideologisk övertygelse.

Strax före jul ledde en blogg till att ett polisbefäl kunde ställas inför rätta för tortyr. Misshandeln hade filmades med mobiltelefon och bevismaterialet som ledde till rättegången letade sig ut till allmänheten på internet via en bloggare.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista