Motstridiga uppgifter om förhandlingar med Vattenfall

Regeringen borde ligga på Vattenfall hårdare för att se till att det tecknas fler långsiktiga elavtal med den elintensiva basindustrin, anser förre näringsministern Thomas Östros.

Thomas Östros oroas över utvecklingen i till exempel fallet Rottneros, där Ekonomiekot i morse kunde rapportera att förhandlingarna med Vattenfall i princip ligger nere.

Elmarknaden är avreglerad sedan många år tillbaka men det är en marknad där säljarna av el, kraftbolagen, gör rekordvinster och där företag inom den elintensiva basindustrin, bland andra SCA och Rottneros, menar att det visar på att villkoren för att teckna rimliga elavtal är för dåliga.

Thomas Östros, ansvarig minister i den förra regeringen, tycker att den nuvarande regeringen inte satt tillräcklig press på statliga Vattenfall.

– Jag tycker att de signaler jag får tyder på ett totalt ointresse för Vattenfalls roll för svensk basindustri. Det här är en väldigt viktig fråga för Vattenfalls största kunder är basindustrin, så Vattenfall och ägarna Vattenfall har ett stort intresse av att se till att behålla sina kunder, annars så skadar det värdeutvecklingen.

Vad är det för signaler du har fått?

– Jag förstår, bland folk som jag lyssnar till, att det idag inte finns något intresse från regeringen för den här frågan.

Hur ofta hade du och ditt departement kontakt med Vattenfall i de här frågorna innan regeringsskiftet?

– Regelbundet, säger Thomas Östros.

Ekonomiekot kunde i morse berätta att Rottneros fortfarande efter över ett halvårs förhandlingar inte är överens med kraftindustrin om ett långsiktgt elavtal.

Men från den nuvarande regeringen ger man inte mycket för kritiken och samtal förs med Vattenfall, säger statssekreterare Ola Alterå.

– Det låter som att Thomas Östros inte riktigt har vant sig vid att han inte är minister längre och inte har tillgång till intern information. Vi för samtal med Vattenfall på väldigt hög nivå med målsättning att basindustrin ska få långsiktiga avtal på konkurrenskraftiga villkor. Vi klargör de förväntningar vi har, som ägare av Vattenfall, säger han.

När vi pratade med Rottneros, så menade de att det förs i princip inga förhandlingar och man kommer inte överens och kommer inte närmare varandra. Hur ser du på det?

– Jag ser att Rottneros väljer att delvis föra de här förhandlingarna i offentligheten och jag är inte säker på att det alltid är klokt. Jag tycker också att företagsledningen gör det lite för lätt för sig genom att helt och hållet skjuta över Svarte Petter på kraftbolagen och det handlar också om investeringsbeslut som de har tagit, en omvärldsanalys som de har gjort och risker som Rottnerosledningen har tagit, säger statssekreteraren på näringsdepartementet Ola Alterå.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista