Ingves svarade på frågor i riksdagen

På torsdagen var det dags för riksbankschefen Stefan Ingves att svara på frågor i riksdagens finansutskott efter den senaste räntehöjningen.

Sättet att föra penningpolitik jämförde Ingves med att köra bil: Det gäller att titta backspegelen, se framåt och anpassa farten till väglaget för att hålla inflationen, avtalsrörelsen och jobben i balans med samhällsekonomin.

- Ett skäl till detta är att om vi tittar tillbaka historiskt är det så att under perioder med mycket höga nominella löneökningar så har inte den ekonomiska utvecklingen i Sverige varit särskilt lyckosam och höga nominella löneökningar har inte heller lett till reallöneökningar, sa Stefan Ingves.

Folkpartiets Christer Nylander tog fasta penningpolitik som bilkörning.

– Riksbankschefen använde ju bilmetaforen att inte köra för fort om väglaget förändras. Avtalsrörelsen är en osäkerhetsfaktor som kan stöka till väglaget. Ni bedömer runt fyra procents löneökningar i er prognos. Låt oss säga att det blir fem-sex procents löneökningar hur påverkar det era bedömningar, frågade han.

– Om det finns skäl att utgå från någonting annat får vi ta hänsyn till det längre fram, svarade Ingves.

– Hur ser den arbetskraft ut som står till arbetsmarknadens förfogande? Är det människor som i en högkonjunktur skulle kunna ta ett jobb och man genom penningpolitiken motverkar detta, frågade Ulla Andersson, vänsterpartiet.

– Penningpolitiken är ju inte designad för att hantera frågor på delar på arbetsmarknaden. att sätta ränta det styr efterfrågan och inflationstakten i ekonomin i sin helhet, men räntan räcker inte till allt, sa riksbankschefen.

Flera frågor handlade om att få mer noggranna siffor på vad Riksbankens räknar för löneökningar , jobb och arbetslöshet.

– Alla vill att vi ska spika både den ena och andra siffran om än det ena än det andra. Det är klart att i teknisk mening är det naturligtvis möjligt att återge någonting med sju decimalers precision, men det blir inte mera rätt för det, säger Stefan Ingves.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista