"Sameskelett på museer ska begravas"

Det blir allt vanligare att olika ursprungsfolk kräver tillbaka mänskliga kvarlevor och heliga föremål som finns på museer. Idag, torsdag, ställde sig också Sametinget i Sverige bakom kravet på återbegravning av de sameskelett som finns på statliga museer.

– Det är ju en del fall där man skändat gravar. Om man blir begravd vill man ju vila i frid, man vill ju inte bli uppgrävd och hamna på institution som museiföremål, säger Anders Kråik, vice ordförande för Sametinget.

På flera statliga museer och institutioner finns kvarlevor efter samer. Det var forskare som under 1800- och 1900-talet tog kvarlevor ur samiska gravar i vetenskapens tjänst. Anders Kråik tänker sig att Sametinget formulerar sina krav inför regeringen längre fram.

Man vill ha tillbaka lämningarna och återbegrava dem, men man vill också ha en detaljerad kartläggning. Vilka var de här människorna vars kroppsdelar finns på svenska museer och hur gick det till när de togs ur sina gravar?

Museum vill ha kvar skeletten
På historiska museet i Lund finns flera kranier av samer. Museet har övertagit lämningarna från anatomiska institutionen. Museichef Per Karsten är tveksam till att lämna ut kvarlevorna.

– Det allra viktigaste är nog det rent vetenskapshistoriska. De här skeletten, kranierna, är ju vittnesbörd om en äldre tids människosyn, säger han.

Men enligt Karsten är kvarlevorna också viktiga ur ett arkeologiskt perspektiv.

– Med hjälp av spårämnen i ben kan man se vilken kost en personen haft, om den haft svältperioder och från vilken del av världen en person kommer.

Vill inte ha kristen begravning
Sametinget sa också nej till idén att följa det förslag om återbegravning som svenska kyrkan utarbetat.

Ledamoten Lars Jonas Johansson tycker att det vore fel att blanda in den kristna kyrkan när de personer vars kvarlevor finns på museerna kanske hade en förkristen tro.

– Det kanske var en kristen same som rent av blev häxbränd eller dödad av kyrkan, säger han.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista