Cykloner drabbar Moçambique

En mycket stark cyklon, med vindar upp till 200 kilometer i timmen, drog på torsdagen in över Moçambique i södra Afrika. Cyklonen träffade land där just nu omkring 100 000 är hemlösa finns efter översvämningar den senaste månaden.

Cyklonen Favio dånade in över kusten till Moçambique, slet upp träd och hustak och in över ett tältläger som är tillfälligt hem för närmare 40 000 människor, som redan är på flykt undan vattenmassor i floderna.

Våldsamma regn har fått floderna att svämma över på samma sätt som för sju år sedan då minst 800 personer dödades i översvämningar.

Armén har satts in
Den här gången hade Moçambiques regering reagerat på varningarna och satt in armén i hjälpinsatser för att evakuera hela byar och sätta upp tillfälliga bostäder.

Men just när man skulle blåsa den faran över drog alltså en cyklon in från Indiska Oceanen med vindbyar på upp till 200 km i timmen och ytterligare regn. Och redan på fredag morgon kan ytterligare en cyklon, Gamede, som befinner sig längre ut på havet dra in på samma ställe.

Regeringen varnar nu alla människor som finns längs cyklonernas bana att ta sig bort från Zambezifloden och överge tillfälliga hus som byggts i väntan på att översvämningarna skall minska. Omkring 100 000 är redan hemlösa sedan deras marker täckts med vatten.

Vinden avtar när den träffar land
Men cyklonerna behöver inte betyda en ny katastrof eftersom mycket av vindkraften försvinner när de träffar land och experter som följer cyklonernas bana tror inte att de kommer att ytterligare späda på översvämningarna.

Men de tillägger att man aldrig vet säkert eftersom en cyklon är oförutsägbar.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista