"EU kan hantera en pandemi inom tre år"

Det dröjer fortfarande några år innan EU-länderna är förberedda för att klara av en pandemi. Det framgår av den första rapporten om EU-ländernas beredskap för en världsomspännande epidemi och som presenterades på torsdagen av ECDC som är EU:s centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar.

ECDC har besökt 16 EU-länder inklusive Norge och Island för att undersöka hur väl länderna är förberedda för en pandemi.

EU-regionen bäst förberedd
Slutsatsen är att EU är den region i världen som är bäst förberedd på en global epidemi, men att det på flera punkter behöver ske förändringar under de närmaste åren.

Främst efterfrågar institutet nationella planer för att hantera det faktum att alla delar av samhället kommer att drabbas av en pandemi och inte bara sjukvården som man hittills siktat in sig på.

Det handlar inte minst om den arbetskraftsbrist som uppstår när många smittas, sköter smittade eller att smittorisken gör att man inte tar sig hemifrån till exempel.

Lokal förankring
Den organisationen måste förankras lokalt, enligt rapporten. När det gäller Sverige alltså i kommuner, landsting och länsstyrelser. Det är någonting som man har kommit långt med i Sverige, enligt Anders Lindberg, sakkunnig läkare på Socialstyrelsen.

Däremot brister det i samarbetet mellan EU-länderna, tycker Anders Lindberg, och det pekar också ECDC på i rapporten.

– Där har vi haft en del, både nordiska och EU-möten, men jag kan inte säga att vi riktigt har siktat på så många samarbetsfrågor, säger han.

Ska kunna hantera vanlig influensa
Dessutom skriver ECDC i rapporten att sjukvården måste vara bättre på att hantera den vanliga säsongsrelaterade influensan för det leder automatiskt till att man klarar ett mycket större influensautbrott bättre.

Det är något som Sverige lever upp till, säger Anders Lindberg, och detta är tack vare att så många vaccineras årligen mot influensa.

ECDC efterfrågar också mer forskning kring till exempel vacciner, som det är stor brist på i världen. Om länderna tar itu med det här, kommer EU inom två till tre år att klara av en pandemi, säger Zsuzsanna Jakab som är chef för EU:s smittskyddsinstitut ECDC.

Förändringar genomförs
– Det finns en politisk vilja, betonar hon också och ser med tillförsikt på framtiden.

När ECDC besöker medlemsländerna och ålägger dem att genomföra förändringar så sker det också. Och även om hälso- och sjukvården ser väldigt annorlunda i de nya EU-länderna, så har de en beredskap särskilt för smittsamma sjukdomar, säger Zsuzsanna Jakab, chef för EU:s smittskyddsinstitut ECDC.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista