Trafikproblem efter snön i södra Sverige

På många håll i södra Sverige var det fortfarande på torsdagskvällen trafikproblem på grund av snö och blåst, även om de större vägarna var framkomliga. Även en del av tågtrafiken kom igång på eftermiddagen, liksom bussar. Men det är många tusen resenärer som drabbats.

Sixten Söderberg från Kalmar skulle ta sig till Arlanda för flyg till Sicilien, men blev fast på Alvesta station.

– Det är ingen som bryr sig ett skvatt, jag är hemskt besviken. Det här är ju ingen engångsföreteelse, så här har det varit i åratal. Om tågen inte kan gå för att det är en decimeter snö, då är vi illa ute, säger han.

Snöandet avtog på eftermiddagen, men det blåste fortfarande kraftigt, vilket gav drivbildningar över både vägar och järnvägar.

Stora tågförseningar
Tågen rullade återigen på torsdagskvällen, men med stora förseningar. Först på fredag hoppas SJ att trafiken ska vara igång normalt igen. 

Enligt Vägverket är det farbart på de stora vägarna som E6, men mindre vägar kan fortfarande vara blockerade. Bertil Hansson har ägnat torsdagen åt att ploga i Kristianstad och han har haft ett tufft jobb.

– Det är körigt, det är totalt igenkorkat överallt. Drivorna är en och en halv meter utanför höghusens entréer. Det är tufft, säger han.

Många avåkningar
Under torsdagen har det skett hundratals småolyckor och avåkningar, exempelvis på E6 där långtradare gång efter gång blockerat trafiken.

Trafikpolisen Lars Roland Svensson i Halland anser att framför allt en del av den tunga trafiken inte visar respekt för väglaget och därmed förvärrar situationen.

– Det går för fort, vi vädjar från polisens sida att förarna håller avstånd till framförvarande fordon och dämpar ner hastigheten innan faran ordentligt. Vi har haft cirka 55 olyckor det senaste dygnet.

Vad känner du som polis när du ser att man drar på ute på vägarna trots att det är jättehalt?

– Man blir faktiskt lite bedrövad, säger trafikpolis Lars Roland Svensson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

I samarbete med SR Kronoberg och SR Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista