Myndigheter kritiseras för osund konkurrens

Landets myndigheter och verk får kritik för att ägna sig åt osund konkurrens genom att inte öppna sina arkiv och informationsbaser för företag. Ett exempel är företaget Genline, som tillhandahåller digitala arkiv för släktforskare och är beroende av offentlig information från Riksarkivet.

Genlines styrelseordförande Sten Rundin anser att företaget mobbas av Riksarkivet.

– Vi har köpt tiotusentals bilder från Riksarkivet och helt plötsligt säger man: ”Nej tack, nu blir det inget mer”.

Vad tror du är förklaringen till det?

– Att man är rädd att man inte själv kan konkurrera, att man vill skapa en monopolsituation där man kan ta ut de priser man önskar. Man vill utforma en egen kommersiell verksamhet, säger Sten Rundin.

Riksarkivarie Tomas Lidman, säger å sin sida att regering och riksdag beslutat att den del inom Riksarkivet som arbetar med digital information ska vara avgiftsfinansierad.

– Till själva handlingen har de ju fullt tillträde. Vad Genline vill ha tillgång till är den tryffering vi själva har gjort, det vill säga när vi har gjort film av handlingen.

Varför kan de inte få den då?

– Därför att vi har gjort den för att kunna tjäna pengar, för att få den här enheten och avdelningen att fungera och gå ihop.

Det är Stockholms Handelskammare som nu blåser till strid för att de stora mängder information som finns i offentliga arkiv och databaser ska bli lättare att utveckla kommersiellt. Då handlar det inte om att det är myndigheter och verk som ska ägna sig åt affärsverksamhet, säger Peter Egardt som är vd på Stockholms Handelskammare.

– Att blanda samman myndighetsutövning med kommersiell verksamhet är livsfarligt. Det har vi tyvärr fått en ökande andel av i den statliga myndighetsvärlden, och det bör rensas bort.

Livsfarligt säger du. På vilket sätt då?

– Det innebär ju att förtroendet för myndighetsutövningen i slutänden kan naggas i kanten, säger Peter Egardt.

Handelskammaren försöker nu dra Sverige inför EG-domstolen för att svensk lagstiftning ska anpassas till ett EG-direktiv på det här området.

EU-kommissionen har bedömt att den offentliga informationen skulle kunna utvecklas till en mångmiljardmarknad för entreprenörer.

I många länder har EG-direktivet nu slagit rot. Men Sverige och några andra länder har halkat efter, säger Peter Egardt.

– Det innebär att en betydande marknad och en möjlighet för nya företag att bildas försvinner.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista