Arbetsgivare drar inte granskningsavgift

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier bestämde på torsdagen att byggbolagen ska sluta betala granskningsavgifter för oorganiserade byggnadsarbetare till fackförbundet Byggnads. Orsaken är domen i Europadomstolen i förra veckan.

Domen i Europadomstolen gav fem oorganiserade byggnadsarbetare rätt.

Byggnads fick inte ta ut en avgift på 1,5 procent av lönen för att kontrollera att lönen är korrekt. Uppskattningsvis får Byggnads in 40 miljoner kronor per år på detta sätt.

Bollen hos de oorganiserade
Byggindustriernas vd Bo Antoni menar nu att bollen ligger just hos de oorganiserade byggnadsarbetarna.

– Som vi uppfattar domen är det varje enskild oorganiserad byggnadsarbetare som ska vara tillfredsställd med förklaringen, säger han.

Hur ska man få en sådan bedömning?

– Det är en bra fråga. Det vet inte vi.

Underkände redovisningen
Europadomstolen underkände Byggnads redovisning för granskningsavgifterna. Den visade inte tillräckligt tydligt att pengarna från avgiften verkligen bara gick till att kontrollera lönen, som avsikten är.

Byggnads tolkning av domen är att granskningsavgiften kunde vara kvar, bara redovisningen blev bättre, och ville avgöra frågan i samband med löneförhandlingarna om ju just börjat.

Hans Tilly, ordförande i Byggnads, är överraskad av dagens besked.

Förvånande beslut
– Jag tycker att det är förvånande eftersom jag har uppfattat att vi gemensamt skulle lösa detta skyndsamt inom några veckor.

Men att avgöra det hela via kollektivavtal säger alltså Sveriges Byggindustrier nej till. Arbetsgivarna menar att det är en fråga mellan Byggnads och de oorganiserade byggnadsarbetarna och att det i slutändan rimligtvis blir Arbetsdomstolen som får avgöra om Byggnads redovisning är rimlig, eller inte.

Byggnads menar att det är ett kollektivavtalsbrott och kan tänka sig att inleda en tvist för att få ut pengarna.

Konsekvenser för avtalsrörelsen
Enligt Hans Tilly kan det här få konsekvenser för den pågående avtalsrörelsen.

– Det är ju ingen bra start att först sitta och vara överens om att vi ska ha en diskussion om framtidens avtal, att vi ska lösa saker gemensamt och sedan inta ett sådant här ställningstagande. Det tycker jag inte är någon bra start på en avtalsrörelse. Men det är svårt att säga vilka konsekvenser det kommer att få i dagsläget, säger Hans Tilly.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista