Regeringen föreslår att privata företag kan ta över sjukhus

Nu tas stopplagen för utförsäljning av sjukhus bort. Regeringen beslutade på torsdagen att lägga fram ett förslag som ska gälla från den 1 juli och som innebär att privata företag kan ta över alla typer av sjukhus.

Även universitetssjukhus kan säljas ut, det är landstingen lokalt som bestämmer säger socialminister Göran Hägglund.

– Vi lägger besluten på landstingsnivå, det är landstingen som har ansvar för vården i Sverige.

En annan stor fråga har varit hur stora vinster de här företagen kan ta ut. Finns det någon begränsning där?

– Nej, i formell mening så kan naturligtvis företag göra vilka vinster som helst, men det handlar ju om att landstingspolitikerna är kloka när de gör sina upphandlingar.

Du ser ingen fara i det här?

– Nej, jag ser faktiskt inga risker med det här, utan jag ser det här som en reform som kommer att öka mångfalden i svensk hälso- och sjukvård. Det gör att personalen kommer att få fler arbetsgivare att välja mellan och ytterst så är det patienten som blir vinnare, säger Göran Hägglund.

Det är alltså landstingen som får bestämma om de stora sjukhusen ska säljas ut eller inte. Enligt Göran Hägglund kommer det inte att finnas kvar något förbud mot vinstdrivande vård. Regeringen anser att vinst är en av de drivkrafter som kan bidra till utveckling och effektivare vård.

Socialdemokraterna kritiska
Den stopplag för utförsäljning av sjukhus som nu tas bort infördes av den socialdemokratiska regeringen och socialdemokraterna är nu mycket kritiska till att den tas bort.

Den nuvarande lagen förbjuder att regionsjukhus drivs av någon annan än landstinget och den bestämmelsen tas också bort. Och det är inte säkert att det kommer att finnas ett landstingsdrivet sjukhus i varje landsting, säger Göran Hägglund.

– Om det är så att vissa landsting framöver kommer att lägga ut ett eller annat sjukhus, så gör man det för att man är säker på att man kommer att kunna erbjuda en bättre vård för sina invånare.

Och det gäller alltså även universitetssjukhus?

– I princip är det så, ja.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista