Sökande efter mineraler påverkar naturreservat

Mineralprospektering, letande efter brytvärda mineraler, slår alla rekord i Sverige. Under förra året beviljades 377 undersökningstillstånd av Bergsstaten. Det är mer än dubbelt så många som under tidigare år. Ett stort antal av undersökningstillstånden berör naturskyddade områden, naturreservat eller Natura 2000-områden.

Ett av de områden som berörs är naturreservatet Sjaunja, ett fågelskyddsområde i Norrbotten, som ingår i världsarvet Laponia.

– Anledningen till det är att väldigt stora andelar av Sverige är skyddat på något sätt, säger bergmästare Jan-Olof Hedström, som motivering av beslutet.

Säger Bergsstaten någonsin nej till en ansökan därför att ett prospekteringsområde ligger inom skyddat område?

– Ja, det händer om länsstyrelsen säger att här finns inga möjligheter alls att göra undersökningsarbeten. Då säger vi nej.

De enda områden, som är helt skyddade från mineralletning är nationalparkerna. Idag finns mer än 1 000 undersökningstillstånd i olika delar av landet. Minst 50 naturreservat berörs och det finns ännu fler tillstånd att leta mineral i Natura 2000-områden, som är EU:s nätverk i Europa för skydd av natur.

”En ornitologisk världsklenod”
– Att överhuvudtaget ge ett tillstånd för malmletning i ett världsarv är ju minst sagt märkligt. Sjaunja naturreservat kan lugnt betecknas som en ornitologisk världsklenod. Här har vi häckande stammar av havsörn, kungsörn, pilgrimsfalk, jaktfalk och åtskilliga fler rödlistade fågelarter, säger Rolf Gustafsson i Norrbottens ornitologiska förening.

Mineralprospektering innebär ofta körning med terrängfordon i naturen och borrning i marken ner till 200 meters djup.

Villkor för hur arbetet ska bedrivas
Länsstyrelsen ställer villkor för hur undersökningsarbetet får bedrivas i ett naturreservat. Villkoren kan innebära att man bara får göra undersökningar när marken är tjälad och snötäckt och att alla restprodukter efter borrning måste avlägsnas. Borrning kan också förbjudas helt.

Att leta malm i naturskyddade områden innebär en uppenbar konflikt med motstående intressen.

– De allra största delarna av Sverige måste kunna användas för olika ändamål, parallellt med varandra. Då är det viktigt att dessa parallella användningar tar sådan hänsyn till varandra så att man inte förstör miljön, säger Jan-Olof Hedström.

Fågellivet riskerar att störas
Även om det är långt mellan mineralprospektering och en framtida eventuell gruva tycker Rolf Gustafsson i Norrbottens ornitologiska förening att undersökningen i sig innebär risker för störning av fågellivet.

– All malmletning betyder ju störning i någon form. Det är ett mycket känsligt område där det häckar flera rödlistade fågelarter, säger Rolf Gustafsson i Norrbottens ornitologiska förening.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista