Unga flyr facket

Flykten från fackföreningarna fortsätter. En ny undersökning konstaterar att bara tre av fem unga är med i facket. Och så låga siffror har inte setts sedan 1970-talet. Fackförbundet TCO är ett av de förbund som inte har lyckats nå ut, men de vill nu fånga nya medlemmar via nätet, berättar ordföranden Sture Nord. (P3 Nyheter)

– Där unga människor finns, där man samtalar med varandra via nätet, att vara aktiva i diskussionen där. Att göra det självklart att hitta stöd, hjälp och rådgivning via nätet. Men också i många andra fora där unga människor finns.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Därför att vi, tror jag, inte har tagit siffrorna på tillräckligt stort allvar, säger Sture Nord, ordförande i TCO.

Erik Feuk jobbar på McDonalds, och han tycker att det är viktigt att vara med i facket. Men han funderar ändå på att gå ur.

– Det är för dyrt, och folk förstår kanske inte heller riktigt vad de ska ha facket till, säger Erik Feuk.

Dyrare att vara med i fack och a-kassa
Sedan årsskiftet har det blivit mycket dyrare att vara med i både facket och a-kassan, och det är nog en orsak till att många väljer att gå ur. För tio år sen var 75 procent medlemmar. Nu är det bara 60 procent som är med, visar undersökningen som SCB och Sydsvenskan gjort.

En av många som valt att inte vara med i facket är Erika Winhed, som arbetar halvtid i en klädaffär i Växjö.

– Om man bara jobbar halvtid, och man inte är jätteberoende av den inkomst som kommer in där, så känns det inte jätteallvarligt att inte vara med i facket, säger Erika Winhed.

Fackliga organisationer självkritiska
De fackliga organisationerna LO och TCO är självkritiska, och tycker själva att de borde bli bättre på att nå ut med sitt budskap om hur viktigt det är att vara med i ett fackförbund. Men även skolorna borde informera bättre säger Sture Nord på TCO.

– Inte minst därför att det är så otroligt viktigt, för att man inte ska få dåliga villkor när man så småningom kommer ut i arbetslivet, men också en kunskap om vad som är ens rättigheter och möjligheter som framtida löntagare, säger Sture Nord, ordförande i TCO.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@sr.se

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista