IAEA: Iran fortsätter anrika uran

Iran har ignorerat uppmaningarna från FN:s säkerhetsråd och har fortsatt att anrika uran. Det står i den rapport som det internationella atomenergiorganet IAEA nu överlämnat till FN:s säkerhetsråd.

Uppgifterna i rapporten överensstämmer med den information som läckt ut de senaste dagarna. Iran har inte ställt in urananrikningen inför FN:s deadline på onsdagen, utan tvärtom fortsatt att utveckla sin kärnkraftsindustri.

”Iran har nu nått en industriell produktion”
Det handlar om de centrifuger som anrikar uranet, och Iran har nu utökat antalet så att de nått en industriell produktion, står det i rapporten.

Iran hävdar att syftet är att utveckla en civil kärnkraft, medan väst fruktar att ambitionen istället är att utveckla kärnvapen.

Under torsdagen träffades USA:s, Rysslands och Tysklands utrikesministrar i Berlin. Condoleezza Rice sa att samtliga kanaler och säkerhetsrådet nu måste användas för att få Iran till förhandlingsbordet.

Vad det betyder i praktiken sa hon inte, men troligtvis att Iran måste upphöra med anrikningen innan förhandlingar kan ta vid, ett krav som USA haft hela tiden.

Ny FN-resolution på gång
En ny FN-resolution ligger troligtvis närmast tillhands, en resolution som ökar trycket på Iran och som gör landet än mer isolerat.

Men hur skarp en sådan skrivning blir, beror på hur långt Ryssland och Kina är villiga att gå i säkerhetsrådet. De två stormakterna har handelsförbindelser med Teheran, som de vill skydda, och har därför hittills bromsat USA.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista