Vattenfall vill återupprätta förtroendet

Idag, torsdag, kallade Vattenfall till en presskonferens för att berätta hur man tänker försöka återupprätta förtroendet för säkerheten vid kärnkraftverken efter händelserna vid Forsmark.

Den nya ledningen för Forsmark har upprättat ett 60-punktsprogram, som innehåller både tekniska förbättringar, underhåll, utbildning av personalen och förbättring av säkerhetskulturen.

– Organisationer som under en lång tid har haft framgång, har en tendens att bli lite för självsäkra och tycker att man kanske inte behöver följa alla rutiner och bestämmelser till punkt och pricka. Har man en sådan attityd som inställning, har man brister i säkerhetskulturen och då måste det tas om hand, förklarar den nye vd:n Jan Edberg det sjunkande säkerhetsmedvetandet vid Forsmark.

Hur ser du själv på produktion kontra säkerhet?

– Jag tycker absolut inte att det finns någon konflikt i det, därför att de långa och stora produktionsbortfall som har varit i kärnkraften har nästan alltid varit att hänföra till brister i säkerheten, antingen i den tekniska säkerheten eller i organisationens förmåga att hantera säkerhetsfrågor, alltså säkerhetskulturen. Det förorsakar alltså de absolut största ekonomiska bortfallen.

Interna rapporter från Forsmark visar att det till exempel vid revisionen är väldigt bråttom. Man åtgärdar ett fel men kollar inte om det finns samma fel på andra ställen, man har för kort tid på sig under sommaren och vid avställning, hur ser du på det?

– I de interna utredningar som har gjorts vid Forsmark så finns det den typen av påpekanden och det där är frågeställningar som vi måste ta till oss. Det är absolut inte meningen att man ska göra kortare avställningar till priset av att man hoppar över relevanta åtgärder, säger nye vd:n Jan Edberg.

Ny styrelseordförande i Forsmarks kraftgrupp är Hans von Uthmann, som också är vice vd i Vattenfall. Med alla de missar som har gjorts i Forsmark inser han att Vattenfall nu måste visa i handling att säkerheten har högsta prioritet.

– Vi, Forsmark, har fått kritik. säger han.

Man har en känsla av att det är väldigt viktigt att reaktorerna är igång och att ni inte vill ställa av. Ni har ju till exempel fått kritik för att ni hade varm avställning istället för att ställa av reaktorn ordentligt. Visar inte det att ni ofta prioriterar produktion istället för säkerhet?

– Jag tror att det är väldigt viktigt att lyfta fram att en riktigt god säkerhet är en förutsättning för riktigt effektiv drift. Därför ligger det i vårt intresse som ägare att säkerheten också är på allra högsta nivå, säger Hans von Uthmann, styrelseordförande i Forsmarks kraftgrupp och vice vd i Vattenfall.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista