Storvinst för bankerna, dyrare för kunden

De fyra stora affärsbankerna visade en sammanlagd vinst på 82 miljarder kronor förra året. Ägarna och personalen får del av vinsten i sina bonusprogram, och ägarna får höga utdelningar. Men samtidigt har de avgifter som storbankerna tar ut av sina kunder ökat i genomsnitt med 20 procent från året innan.

Bankkunden Karl-Åke Pettersson från Västertorp tycker att bankernas avgifter till kunderna är för höga.

– Ja, det är ju frustrerande tycker jag. Eftersom att man ser att bankerna nu går med så stor vinst, så tycker jag inte om det, säger Karl-Åke Pettersson.

Kundernas avgifter till bankerna ökar
Provisionsnettot heter raden i bankernas årsredovisningar, som visar hur mycket bankerna får in i avgifter från kunderna.

Det kan till exempel vara årsavgifter för bankkort, inbetalningar, överföringar till en annan bank, eller courtage om kunden köper aktier via banken.

Samtliga fyra svenska storbanker ökade detta provisionsnetto jämfört med förra året, och det svarade totalt för mer än hälften av bankernas vinster.

Nordea har högst avgifter
I en jämförelse mellan bankernas avgifter för de vanligaste banktjänsterna, som Konsumenternas bank och Finansbyrå har på sin hemsida, är det banken Nordea som har de högsta avgifterna. Men det är inte stor skillnad mellan de avgifter de fyra storbankerna tar ut från kunderna.

Nordea och Handelsbanken vill inte kommentera avgifternas storlek, och på Swedbank och SEB lyckades Ekonomiekot inte få kontakt med någon ansvarig person.

Bankkunden Karl Åke Pettersson tycker att bankkunderna i större utsträckning borde få ta del av bankernas höga vinster i form av lägre avgifter för de transaktioner man som bankkund gör varje månad.

– Varför ska direktörer få så mycket bonus som de får? Det tycker jag är fel, Karl-Åke Pettersson.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista