Omoderna regler för pensionspengar

AP-fondernas regler för hur pensionspengarna ska placeras fungerar inte. De är omoderna och måste göras om, helst redan i år. Kritiken och kravet på förnyelse kommer från en av de tyngsta aktörerna i fondbranschen, Tredje AP-fondens chef Kerstin Hessius.

– Jag skulle vilja investera framför allt i nya tillgångar, till exempel infrastruktur, som är ett framväxande tillgångsslag, säger Tredje AP-fondens chef, Kerstin Hessius.

Hon nämner flera exempel på vilka investeringsobjekt som, enligt henne, är lämpliga för pensionspengarna.

– Vägar, skolor, sjukhus. Det är delar av fastigheterna kan man säga, som huserar skolverksamhet, sjukvård och även broar. Det kan vara Arlanda Express, den här typen av tillgångar, som behöver långsiktiga finansiärer och som kräver ganska mycket finansiering.

”Taket är för lågt”
Idag får de fyra första AP-fonderna satsa en liten del, 5 procent, av pensionskapitalet i så kallade onoterade tillgångar, till exempel riskkapitalfonder.

I princip är det möjligt att satsa på det som Kerstin Hessius nämner redan idag, men problemet är enligt henne att taket för den sortens investeringar är alldeles för lågt. Hon vill ha en radikal förändring.

– Jag vet inte om jag behöver något tak överhuvudtaget. Jag kanske tycker att det är styrelsen i AP-fonderna som kan avgöra hur mycket vi ska investera i den här typen av tillgångar, säger Kerstin Hessius.

Placeringsregler bör uppdateras oftare
Placeringsreglerna är sex år gamla. Kerstin Hessius tycker att de ska uppdateras ungefär vart fjärde år, men utan att pensionsreformen i sin helhet rubbas. Risken är annars att pengarna till våra pensionärer utvecklas sämre, menar hon.

– Jag tar infrastruktur som ett exempel, för jag tror kanske vi kan få upp en avkastning som ligger en fyra fem procentenheter högre än om vi placerade i obligationer istället. Och det är klart fyra-fem procent är ganska mycket pengar över tiden, säger Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista