Stora risker för Prins Harry i Irak

Säkerheten för de brittiska soldaterna i Irak har hamnat än mer i fokus, sedan det blev känt att 22-årige prins Harry ska skickas dit. Det är första gången på 25 år som kungafamiljen sänder en familjemedlem att tjänstgöra i krig.

Beslutet att skicka pris Harry till Irak har väckt många frågor, både när det gäller säkerheten för prinsen, men också för de han ska tjänstgöra tillsammans med.

Prinsen själv vill till Irak
Det blir förmodligen i maj som prinsen skickas till Irak, och han ska troligen tjänstgöra där under ett halvår, enligt det brittiska försvarsdepartementet. Beslutet har rönt stor uppmärksamhet, men det är sannolikt precis vad prinsen själv vill.

– Det sista jag vill är att mina soldater skickas iväg och att jag tvingas stanna kvar hemma, sa prins Harry tidigare i en intervju med det brittiska radio- och tv-bolaget BBC.

Nu blir det förmodligen som han önskar. Prinsen ska leda en spaningsstyrka i Irak, med 12 soldater utrustade med fyra pansarfordon.

”En säkerhetsmässig mardröm”
Det hela är en mardröm rent säkerhetsmässigt, utropar en källa som citeras av en brittisk tidning. Daily Telegraph skriver att bara prinsens närvaro kan utlösa attacker gentemot britterna.

En annan farhåga är att han skulle kunna kidnappas.

Försvarsdepartementet har redan vädjat till medierna om att inte spekulera i exakt var i Irak han ska tjänstgöra.

Extra beskydd av specialutbildade soldater?
Eventuellt kan prinsen också få extra beskydd. Det cirkulerar uppgifter om att han kanske kommer att åtföljas av specialutbildade soldater, som ska garantera hans personliga säkerhet. Tidningen Daily Mail uppger att några personer redan har fått det här uppdraget. Men om han får beskydd så kommer det förmodligen inte att offentliggöras.

The Times skriver att även om försök kommer att göras för att skydda prinsen, så finns det inga garantier. Det är farligt att tjänstgöra i Irak.

25 år sedan någon ur kungafamiljen deltog i krig
Prins Harry har genomgått de utbildningar som militären kräver för att skicka iväg honom till Irak. Förutom officersutbildning, så har han gått kurser i min-hantering och patrullering, och fått lära sig grunderna i arabiska.

Det är 25 år sedan kungafamiljen skickade iväg någon ut i strid. Då var det prins Harrys farbror, prins Andrew, som sändes ut för att delta som helikopterpilot i Falklandskriget.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista