Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tamilska tigrarna redo för kompromiss

De tamilska rebellerna i Sri Lanka har gett efter på kravet om en egen separat stat. Det framkom när regeringssidan och befrielserörelsen på onsdagen avslutade tre dagars inledande fredsförhandlingar som hållits i Thailand.
Så här sa rebellernas chefsförhandlare till SR:s korrespondent efter överläggningarna. – Kriget kan avslutas helt om vi fortsätter att samverka och om vi går försiktigt fram, så sa de tamilska tigrarnas chefsförhandlare Anton Balasingham efter den presskonferens som avslutade tre dagars möte mellan representanter för Sri Lankas regering och de tamilska rebellerna. Inga nationsflaggor fanns att fästa blicken vid när regering och motståndare satt vid samma bord. Det fick räcka med smakfullt uppställda thailändska blomsteruppsatser Strävar efter självstyre Balasingham sa också att tigrarna, eller LTTE som är förkortningen för tamilernas befrielserörelse, inte längre driver kravet om total självständighet. Det vill säga att deras krav är inte en separation från den lankesiska majoriteten. Det vi strävar efter är självstyre i ett eget hemland, sa den tamilske förhandlaren. Tonen var försonlig under presskonferensen och båda sidor betonade att samtalen skett i god anda. Efter tre förhandlingsdagar enades parterna om att mötas på nytt i Thailand i slutet av oktober och sedan i december och i januari nästa år. Krävs minröjning Främst gäller det att nu få internationellt stöd, att se till så att flyktingar kan flytta tillbaka till områden de lämnat. Minröjning måste till för att säkra tillvaron i norra och östra Sri Lanka där nitton års inbördeskrig har härjat. Mer än 60 000 människor har dödats, mer än en miljon har flytt. ”Väsentliga eftergifter” Norska diplomater har medlat under fem år. Den norska utrikesledningen höll också i samtalen i Thailand. Ambassadör Erik Solheim säger så här om möjligheterna för en bestående fred. – Bägge parter har gjort väsentliga eftergifter för att komma dit vi är nu. Man hittar aldrig lösningar utan kompromisser, säger ambassadör Erik Solheim. Bland oberoende bedömare från Sri Lanka visades också stor lättnad och optimism. Jehan Perera arbetar för ett fredsinstitut i Colombo. – Det viktiga var att både regeringssidan och de tamilska tigrarna visade respekt för varandra. De verkar nu ha en genuin vilja att verkligen gå vidare mot bestånde fred, sa Jehan Perera.
Lars Gunnar Erlandsson, Pattaya i Thailand
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".