Bolag delar ut 120 miljarder till aktieägare

De tio största bolagen på Stockholmsbörsen planerar att dela ut omkring 120 miljarder kronor till sina aktieägare, visar Ekonomiekots sammanställning. Det är mer än hälften av vinsten som bolagen gjorde under 2006, och utvecklingen får Aktiespararnas Gunnar Ek att tala om ett trendbrott.

– Normalt brukar vi i Sverige ha utdelningar på upp till en tredjedel av årsvinsten. Nu har man ändrat taktik helt och hållet. Och i år kommer ungefär 70 procent, mer än dubbelt så mycket som normalt, överföras till aktieägarna, säger Gunnar Ek, chef för Aktiespararnas bolagsbevakning.

Gemensam vinst 220 miljarder
De tio största bolagen värdemässigt på Stockholmsbörsen gjorde en gemensam vinst på knappt 220 miljarder kronor under 2006. Här ingår alla de stora bolagen som Ericsson, Volvo, Telia Sonera, Hennes och Mauritz, SEB med flera.

För flera enskilda bolag innebar år 2006 ett rekord i lönsamhet.

Mer än hälften av vinsterna går till aktieägarna
Men att mer än hälften av de här vinsterna kommer också betalas ut till aktieägarna i olika former oroar Gunnar Ek.

– Vi ser nu en lång rad aktiekurser som stiger kraftigt, för man vet att man får ut i relation till aktiekursen fem, sex, sju upp mot tio procent. Det är en så hög direktavkastning att det lockar väldigt många människor att köpa aktier i de bolagen. När utdelningen sen har avskilts, så kan det bli ganska drastiska fall på de bolagen, säger Gunnar Ek, chef för Aktiespararnas bolagsbevakning.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista