Skarp kritik mot Bildts USA-kopplingar

Socialdemokraternas avgående partiledare Göran Persson går nu till mycket hårt angrepp mot utrikesminister Carl Bildt. Persson säger att han förfäras av att Carl Bildt varit knuten till en organisation som tryckt på för att USA skulle invadera Irak och att det skadar Sverige.

– Jag förväntar mig nu att stadsministern gör klart vad han visste om detta innan han bad Bildt bli utrikesminister. Och om det är mer som vi har att vänta. Därför att det är inte bra vare sig för utrikesministern eller för regeringen eller för vårt land.

Carl Bildt har ingått i en grupp europeiska rådgivare kopplade till ”Committe for the liberation of Iraq”, en organisation som försökte skapa opinion för att USA skulle invadera just Irak.

Carl Bildt tillstår öppet att han var med i gruppen, även om han säger att den aldrig egentligen sammanträdde. Han hänvisar till att även andra kända och respekterade européer var med, och han tycker att det var rätt att störta Saddam Hussein.

Persson kräver redovisning av Bildts kopplingar
Göran Persson kräver nu att den borgerliga regeringen redovisar alla Bildts kopplingar till olika företag och organisationer, ett slags vitbok, som han kallar det. Kopplingen till Irakkriget tycker Persson är det allvarligaste av det som Bildt kritiseras för just nu.

– Sveriges röst i världen blir någonting som man inte kommer att lyssna till. Jag tror inte det finns någon inom den europeiska unionen, som skulle vilja förknippas med den typ av grupperingar i USA som Carl Bildt nu kopplas till. Jag hoppas verkligen det är falska kopplingar, men om de är sanna så finns det nog ingen i den europeiska unionen som skulle vilja kopplas till detta. Och det säger då någonting om våra möjligheter att påverka politiken i vår världsdel, säger Göran Persson.

Visste du inte att Carl Bildt var för en invasion av Irak? Det har han ju till och med skrivit i International Herald Tribune.

– Det får han väl tycka. Men att bli kopplad till de grupper som nu arbetar så oerhört nära den amerikanska administrationen för detta, för att opinionsbilda för det, är ju naturligtvis någonting som är anmärkningsvärt.

Vad säger du till de som tror att ditt angrepp bara är vanlig partipolitik?

– Jag tror att det här är ett bekymmer för hela regeringen. Jag tror inte att folkpartister, kristdemokrater och centerpartister är särskilt lyckliga över den här utvecklingen. Kanske inte heller moderaterna. Så man behöver inte vara lagd åt partipolitik för att tycka att det här är anmärkningsvärt, säger Göran Persson, avgående partiledare för socialdemokraterna.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista