Fortsatt kamp för att minska USA-styrkan

I USA förbereder sig nu demokraterna i senaten för nästa steg i försöken att minska antalet amerikanska soldater i Irak. Det sker en vecka efter att demokraterna i representanthuset uttalade sig mot den amerikanska truppförstärkningen i Irak.

Demokraterna vann valet i höstas mycket beroende på deras kritik av kriget i Irak och nu måste de kunna visa resultat. Fast vad de hittills fått igenom är bara en icke-bindande resolution i representanthuset som kritiserar president Bushs beslut att skicka drygt 20 000 extra soldater till kriget.

Men nu arbetar de demokratiska senatorerna på ett skarpt förslag som ska leda till att trupperna verkligen börjar tas hem.

Vill ha ny fullmakt
Vad det handlar om är att de vill skriva om den fullmakt som president Bush fick hösten 2002 för att angripa Irak.

Där motiverades ett anfall med att Irak hade massförstörelsevapen, vilket visade sig fel. Sedan sades det att de amerikanska truppernas uppgift var att införa demokrati, och nu handlar det istället om att stoppa ett inbördeskrig.

Fullmakten kan inte täcka vad som helst, den har blivit ogiltig, säger demokraterna och vill istället ha en ny fullmakt. Enligt deras förslag ska USA:s uppgift inskränka sig till att bekämpa al-Qaida i Irak, utbilda irakiska soldater och poliser och hjälpa till och bevaka landets gränser.

Alla trupper som därmed blir övertaliga ska skickas hem, hur många det blir överlåter de till militären att avgöra.

Republikanerna väntas säga nej
De flesta republikaner kan väntas gå emot det här förslaget eftersom det inskränker presidentens rörelsefrihet som överbefälhavare.

Ett annat alternativ, som Vita Huset försöker tubba demokraterna till, är att helt enkelt skära ner på anslagen till kriget. Men det skulle öppna för förintande kritik från republikanerna att demokraterna överger de amerikanska soldaterna och är opatriotiska.

Bättre då, resonerar demokraterna, att omformulera och begränsa uppdraget så att färre trupper behövs. Förslaget till ny fullmakt väntas läggas fram nästa vecka i senaten.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista