Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blocken inte lika strikta i kommunerna

Liksom i riksdagsvalet är socialdemokraterna och folkpartiet valets vinnare i kommunerna. Socialdemokraterna har egen majoritet i 30 kommuner i Sverige. Men i kommunerna är blocköverskridande samarbeten vanliga, inte minst på grund av lokala partier.
– De stora vinnarna i kommunalvalet är precis som i riksdagen sossarna och folkpartiet. Genomsnittligt sett har socialdemokraterna bara gått framåt med två procentenheter men de har egen majoritet i så många som 30 kommuner och det är ju en stor valframgång, säger Hanna Bäck som är statsvetare vid Uppsala universitet. Men det är svårt att utifrån valresultatet säga vilka partier som i praktiken kommer att styra i landets kommuner. Just nu pågår ju förhandlingar mellan partierna på många håll. Sossarna framåt Efter valet har socialdemokraterna nu själva eller tillsammans med vänsterpartiet majoritet i 112 av landets kommuner, de borgerliga partierna har majoritet i 98 kommuner. I 20 kommuner har miljöpartiet fått en vågmästarroll men det är fortfarande oklar politisk majoritet i 60 av landets 290 kommuner. Lokala partier bryter blocken Och i en del kommuner kan lokala partier komma att förändra den traditionella blockpolitiken. – I vissa kommuner kommer sannolikt inte de lokala partierna att sitta mer i koalitionerna. Ett tydligt exempel är Sverigedemokraterna. De betraktas som paria av de etablerade partierna och de kan komma att göra blocköverskridande koalitioner för att undvika att de kommer till makten, säger Hanna Bäck. Okonventionella koalitioner De flesta koalitioner sker fortfarande inom de politiska blocken. Men Hanna Bäck tror att vi kommer att få se mer samarbete över blockgränserna. – Det är väldigt vanligt att man samarbetar över blockgränsen. Det kan vara socialdemokraterna som samarbetar med borgerliga mittenpartier, säger hon. Varför samarbetar man över blockgränserna? – Partierna hävdar att man vill se till kommunens bästa och att politiken inte har så stor betydelse. Man hävdar också att personkemi har mer betydelse i kommunerna. Det här behöver inte vara positivt det kan vara negativt att väljarna inte ser några skillnader mellan partierna, de har inga valmöjligheter, säger Hanna Bäck.
Rebecka Svensén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".