Många döda i brand i Lettland

I Lettland har en brand i ett handikapphem i närheten av staden i Alsunga i västra delen av landet krävt sannolikt 25 liv. Branden som utbröt vid midnatt är den mest förödande i Lettlands historia.

Hittills har brandkåren hittat tolv svårt sargade kroppar i vad som är kvar av byggnaden. Sökandet efter ytterligare 13 personer fortsätter.

66 av de boende lyckades rädda sig helskinnade från byggnaden.

Larmet gick vid midnatt svensk tid, men brandkåren kunde inte göra mycket för att rädda dem som blev kvar. Taket störde in.

Kortslutning trolig orsak
Handikapphemmet låg i Alsunga, femton mil väster om Riga och var inhyst i en gammal klassisk mangårdsbyggnad. Chefen för den lokala brandkåren i Alsunga, Vikenti Rosgals, menar att orsaken till den förödande branden sannolikt var en kortslutning.

Helt klarlagd är ändå inte brandorsaken. Baltiska nyhetsbyrån BNS har intervjuat handikapphemmets föreståndare som menar att det måste ha varit fråga om en sängrökare på övervåningen.

Sju brandbilar var i alla fall på plats och manskapet gjorde vad det kunde. Vattenslagarna lär delvis ha frusit. Något brandchefen Viktor Rosgals bekräftar

– Det är normalt att vattenslangarna kan frysa vid de väderförhållanden som rådde. Men vi hade räknat med det och hade dubbla system och det fungerade.

Branden ännu inte släckt
Brandchefen Viktor Rosgals berättar också att härden fortfarande glöder och kanske inte blir helt släckt förrän imorgon, lördag.

Lettlands hälsominister Dagnija Stake har kallat det inträffade ”en obeskrivlig tragedi”. Lettlands president Vaira Vike-Freiberga har sänt sina kondoleanser till de omkomnas anhöriga och, i sitt uttalande, också påpekat att bränder vintertid av den här typen är så vanliga, ofta i form av överhettade värmesystem, att det finns alla skäl att på allvar diskutera brandsäkerheten i landet.

Bengt Lindroth
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista