Avskedanden efter Enronskandalen

De stora företagsskandalerna i USA fortsätter att skörda offer. På onsdagskvällen meddelade den ledande investmentbanken Merrill Lynch att den avskedar två toppchefer.
Thomas Davies och Schuyler Tilney tvingas lämnar sina högt uppsatta positioner hos finansjätten Merrill Lynch därför att de ska ha vägrat vittna i utredningarna som nu pågår kring de amerikanska företagsskandalerna. I deras fall handlar det om finansinspektionens och justitiedepartementets förhör om energihandelsföretaget Enrons jättekollaps. Merrill Lynch säger visserligen att det inte finns några bevis för att banken gjort något olagligt i samband med sina affärer med Enron, men att den genom avskedande vill visa att den menar allvar med sin policy att alla anställda måste samarbeta med utredarna. Det förekommer dock uppgifter, redovisade i bland annat New York Times, om att Merrill Lynchanställda hjälpt Enron med påhittade affärsuppgörelser. Utredarna från USA:s justitiedepartementet och finansinspektion försöker kartlägga om och i så fall hur investmentbanker och andra finansiella aktörer hjälpte Enron, och kanske även andra skandalomsusade storföretag, med hemliga transaktioner och bokföringsfiffel. Merrill Lynch avskedanden av de två toppcheferna kommer inte överraskande, sa en kommentator i amerikansk TV, och tillade att bankerna måste göra något för visa att de lyssnar till kritiken i det som kallas Wall Streets största kris sen depressionen i slutet av 1920-talet.
Anders Ask New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".