Ungdomar placerades i utkyld barack

Två ungdomar placerades i en utkyld barack på ett gotländskt familjehem, där det också förekom alkohol och droger. Fastlandskommunen som placerat ungdomarna bröt mot lagen genom att inte kontakta Gotlands kommun.

Missförhållandena upptäcktes av Gotlandspolisen.

– Bland annat temperaturen i boendet var låg och ja, dörrar gick inte att stänga och så där. Så man kunde ifrågasätta hur bra man kunde ha det i det boendet, berättar kriminalinspektör Fredrik Persson.

”Iskalla golv”
”Vi klev in i baracken och där var kallt, riktigt kallt”, skriver de båda poliser som var där.

”Golven var iskalla och troligtvis dåligt isolerade. I ena änden av vardagsrummet låg en liten madrass på golvet, bäddad med sängkläder. Bredvid sängen stod en liten värmefläkt och blåste varmluft mot madrassen.

I köket stod papperskassar med gammal mat och skräp och det var smutsigt och skitigt. I soppåsarna hittades tomma vinförpackningar och urdruckna starkölsburkar”

Sov där sällan
Den ena av de två ungdomarna berättade att han bara sovit där en enda natt under de senaste åtta dygnen.

Enligt de båda poliserna uppgav den äldre av de två killarna att han missbrukar narkotika varje dag i två månaders tid utan att ägaren till familjehemmet ens reagerat.

En dag låg han i baracken och hade precis tagit morfin då ägaren kom in och frågade hur det var. Killen svarade att han kände sig dålig bara och då vände ägaren på klacken och gick ut igen.

Socialtjänsten såg inga problem med boendet
16-åringen och 22-åringen blev utplacerade på familjehemmet på Gotland av socialtjänsten i sina hemkommuner.

Socialtjänsten på Gotland kände inte till att 16-åringen och 22-åringen fått platser på familjehemmet. Enligt socialtjänstlagen borde hemkommunerna ha informerat Gotland om saken.

– Det jag vet är att man inte har meddelat kommunen här och man har inte samrått med kommunen här, som man ska göra enligt socialtjänstlagen, säger han.

Benita Överström Wedin är handläggare på socialtjänsten i Norrtälje och hon var själv nere på Gotland några veckor innan 22-åringen skulle flytta in.

Hon var då inne i baracken och tittade.

– Som det såg ut då när det var kallt den elfte december så var det naturligtvis svårt att bedöma det då, det var ju planerat att man skulle gräva upp och fixa med avlopp och man skulle fixa med vatten. Det var ju en del grundrenovering som skulle göras.

Men då var det ju bara en månad kvar till han skulle flytta in?

– Ja, precis.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Karin Brindt, SR Gotland
karin.brindt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista