Vägverket vill köra lastbilar i konvoj

Uppdaterad 16:00
Efter de senaste dygnens svåra trafikproblem i framför allt Skåne diskuterar Vägverket om det går att förhindra att dåligt utrustade långtradare ger sig ut på vägarna. Mängder av tunga fordon har kört fast och orsakat totalstopp i trafiken och nu vill Vägverket styra över långtradarna i speciella konvojer.

– Problemet är att bilarna fastnar i drivorna och är det då stora fordon är det till hinder för all övrig trafik och det kan ta lång tid innan vi kan skotta loss dem. Vi kommer inte fram med vår plogutrustning och får vi ta till andra resurser och det blir ofta långa stopp, säger Rolf Jeppsson, driftschef på Vägverket i Skåne.

Många lastbilar har de senaste dygnen kört fast i det besvärliga väglaget. En del av dem, framför allt utländska bilar, är dåligt rustade för svenskt vinterväder.

Svåra förhållanden
I vissa fall har man inte ens förstått hur svåra förhållandena är när man åker av färjan och ger sig ut på vägarna.

På torsdagen när det var som värst var till exempel hela E6 blockerad i timmar efter långtradarolyckor.

Trafikpolisen i Halland har kritiserat förare som saknar respekt för väglaget och som kör på med höga farter och korta avstånd.

Vill pröva konvojer
Rolf Jeppsson som leder arbetet med att få vägarna i Skåne farbara skulle därför vilja pröva konvojer då man samlar upp långtradare i hamnarna och sedan eskorterar dem med plogbilar över de säkraste vägarna.

– Vi styr trafiken till den vägar som vi vet är öppna och framkomliga och på det sättet hjälper vi dem med att komma fram dit de tänkt sig även om det betyder en längre omväg.

Konvojkörning används redan idag på några vägar i norra Sverige exempelvis mellan Kiruna och Narvik, men har hittills inte prövats söderut.

Tung trafik kan förbjudas tidvis
Enligt Vägverkets chefsjurist Bo Andersson kan Länsstyrelsen eller polisen med kort varsel enligt lagen förbjuda tung trafik med undantag för konvojer. Det är ett redskap som han inte ens är säker på att alla myndigheter känner till.

I princip skulle alltså långtradare kunna förbjudas lämna hamnen vid dåligt väglag. Rolf Jeppsson i Skåne vill ändå börja med frivillighet för att slippa liknande situationer som man nu sett.

– Det är ju så att man ställer till det inte bara för sig själv utan för övrig trafik också. Det vore intressant att se om konvojer kan vara en möjlighet, säger han.

Gillar inte idén
Men danska chauffören Allen Thornving tycker inte det är någon bra idé.

– Jag tycker att det är en dålig idé, vi måste ta mer hänsyn till andra trafikanter, säger han.

Allen Thornving hävdar att det inte är de nordiska chaufförerna som är det stora problemet utan förare längre söderifrån som är ovana vid vinterväglag.

– Norska, svenska och de flesta danska förarna är vana att köra i snö. Men de som kommer från Spanien eller Italien är lite ovana, säger han.

Men konvojer är inget alternativ för dig?

– Nej, det är det inte.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista