Våldet i Darfur fortsätter att tillta

På måndag har det gått exakt fyra år sedan det som utvecklats till ett folkmord i Darfur bröt ut. Det beskrivs som århundradets värsta humanitära katastrof, men fortfarande misslyckas det så kallade världssamfundet med att förhindra våldet, som enligt internationella Röda korset bara fortsätter att tillta.

Våldet, folkfördrivningen och de systematiska våldtäkterna är värre och mer omfattande än någon gång tidigare, enligt internationella Röda korsets ordförande Jakob Kellenberger, intervjuad av Financial Times efter fem dagar i Darfur.

ICRC är den enda internationella humanitära organisation som ännu arbetar utanför flyktinglägren med hjälp till i runda tal en miljon människor ute i byarna och till de nomadiserande delarna av befolkningen.

Hjälpbehövande riskerar att bli avskurna
Men våldet uppges nu ha nått en sådan nivå att de hjälpbehövande riskerar att bli avskurna från de hjälpande. Incidenterna som utsätter Röda korspersonal för fara ökar, enligt Kelenberger, i år, som det ökade i fjol.

Den konflikt som bröt ut den 26 februari 2003 har enligt FN krävt minst 200 000 liv och drivit mer än två miljoner på flykt. FN:s och andra hjälporganisationer driver där världens just nu största biståndsoperation med en miljard dollar i budget och 130 000 hjälparbetare som utsätts för allt större risker.

Världssamfundet lever inte till sin skyldighet  
Det som många betecknar som folkmord är på väg att bli en ny klassisk demonstration av världssamfundets oförmåga att leva upp till sin skyldighet att skydda.

En FN-styrka är auktoriserad, men regimen i Sudan säger nej och skyddas i säkerhetsrådet av Kina som köper olja av Sudan.

”Aldrig mer” sades det efter folkmorden i Kambodja, Ruanda och Srebrenica. Till världssamfundets kollektiva skam hör nu snart också Darfur.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista