M föreslår kyrklig vigsel för homosexuella

Moderaterna håller på att arbeta fram ett nytt partiprogram. I det förslag till nytt program som presenterades på fredagen föreslås att homosexuella skall få möjlighet att vigas i kyrkan. Äktenskapsbalken och lagen om registrerat parterskap slås ihop.

– Man sammanför de två lagstiftningar som finns i en gemensam balk men sedan ger frihet till församlingar och präster att själv välja om man vill viga homosexuella eller inte, säger Per Schlingman, moderaternas partisekreterare.

Moderaternas nya partiprogram kommer att klubbas i höst på partiets ordinarie stämma. På fredagen la en arbetsgrupp inom moderaterna lagt fram ett förslag till hur det skulle kunna se ut.

Nya moderaterna grunden
Det är de nya moderaternas politik som formar det här programmet. Mantrat från valrörelsen om att det skall löna sig att arbeta återkommer också här.

Skatterna skall gradvis sänkas, förmögenhetsskatten vill partiet avskaffa och moderaterna vill fortfarande utveckla kärnkraften.

Av sina politiska motståndare har moderaterna ofta kritiserats för att sakna miljöpolitik. I det här programmet görs försök att prioritera miljön, och ämnet ligger nu som första kapitel.

Utsläppsrätter mot växthusgaser
Nu slår man också fast att handel med utsläppsrätter är det främsta vapnet mot växthusgaserna.

De kristna värderingarna är inte lika framträdande längre. I moderaternas partiprogram från 1993, som slutade gälla 2005, kunde man läsa att ”kristna och humanistiska värden utgör grunden för vårt svenska samhälle, och att denna grund måste bevaras och förstärkas”.

Men formuleringar om den kristna värdegrunden finns nu inte alls med.

Partiets uppgift
– Här utgår vi i grund och botten från hur Sverige ser ut idag, hur människor upplever Sverige och vilken politisk uppgift vi som parti har.

– Vi har över huvud taget inte reflekterat så mycket över hur vi tidigare uttryckte det i partiprogrammet utan vi frågar vilka problemen är i Sverige idag och hur vi kan lösa dem. Vad är vårt partis uppgift, säger partisekreterare Per Schlingman.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista