Tusentals Nokiaanställda strejkade

I finländska telekomkoncernen Nokia marscherade på fredagseftermiddagen över 8 000 högre tjänstemän oväntat ut ur produktionsanläggningarna i Tammerfors och Uleåborg.

Missnöjet inför Nokias allt tuffare personalpolitik växer, förklarade tjänstemannaklubbens ordförande i Tammerfors, Mikko T Niemi.

– Vi förundras över den osäkerhet som allt mer präglar företagets personalpolitik, förklarade fackklubbsordföranden Mikko T Niemi i finländsk radio.

Protest mot flera saker
Fredagseftermiddagens arbetsnedläggelse och utmarsch från de högre tjänstemännens sida var en protest mot flera saker.

Trots att Nokia nyligen presenterade sitt bästa bokslut, för 2006, blev det just inga bonusar till de högre tjänstemännen på brukligt vis.

Överläggningar pågår också om att skära ned antalet teknologer på forskningssidan med några hundra tjänster. Framför allt är det Nokias samgående med tyska Siemens för att rusta upp nätverkssidan som lett till krav på minskad forsknings- och utvecklingspersonal med 10-15 procent inom några års tid.

Detta sker samtidigt som Nokiakoncernen på andra områden och på andra håll i världen nyanställer.

Oro för att jobben flyttas utomlands
Så ytterst bakom dagens missnöjesyttring ligger den i Finland, kanske mer än i Sverige, spridda oron för att landets väldiga framgångar inom telekombranschen, med bland annat 24 000 anställda i Nokia i dag, följs av en period där verksamheter och jobb i accelererande takt flyttar utomlands.   

Bengt Lindroth
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista