Regeringen vill använda Jas i internationella insatser

Regeringen kan tänka sig att sätta in stridsflyget Jas Gripen redan nästa år i internationella insatser om behovet finns. Det säger försvarsminister Mikael Odenbergs statssekreterare HG Wessberg.

Ekot har tidigare rapporterat om att Försvarets ledning vill skicka stridsflyget Jas Gripen till Afghanistan eller Afrika om två år.

– Jag utesluter inte att man kan komma att sätta in stridsflyg i operationer där det skulle kunna finnas ett behov av det, säger statssekreterare HG Wessberg.

Kan vara i Afghanistan inom två år
Om två år vill försvaret skicka stridsflygplanet Jas Gripen till Afghanistan. Det handlar dels om flygspaning, dels att genom att bara flyga över ett område och visa upp sig utgöra ett stöd för trupperna.

Men det kan också bli fråga om rena attacker alltså att skjuta eller bomba på människor och byggnader.

– Man kan inte utesluta att man behöver använda flygunderstöd i svåra situationer när våra markförband är illa ute.

Vad menar du med flygunderstöd, attacker alltså?

– Ja., säger insatschefen Jan Jonsson.

Om det blir så kan försvarsministerns statssekreterare HG Wessberg kan inte svara på idag.

Fp tror att Jas skulle öka soldaternas säkerhet
Allan Widman som är folkpartist och ledamot i försvarsutskottet är positivt. Han tror att Jas gripen i Afghanistan skulle höja säkerheten för de svenska soldaterna på marken, förutsatt att man är beredd att verkligen använda flygplanet i strid.

– Jag tycker att det är mycket bra att man, som jag ser det och som jag tolkar det lämnar ett sådant löfte. Svenska flygplan har inte varit insatta i internationella operationer sedan 1964 och eftersom vi lägger väldigt mycket pengar just på våra stridsflygplan så tycker jag det är bra att de då inom två år ska kunna göra säkerhetspolitisk nytta.

S är kritiska
Ulrika Messing är socialdemokratisk ordförande i försvarsutskottet och hon är kritisk till planerna.

– Socialdemokraterna är oerhört tveksamma, och i dagsläget helt emot att vi skulle stötta flygplan i Afghanistan.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista