Studenter utmanar turkisk yttrandefrihet

I Istanbul hölls på fredagen en manifestation mot begränsningarna i yttrandefriheten i Turkiet. En grupp studenter hoppas kunna överväldiga rättsystemet genom att läsa upp texter som författare och intellektuella tidigare har åtalats för.

Utanför domstolsbyggnaden i Sisli i centrala Istanbul, inför en liten folkskara och dubbelt så många poliser, läser tio studenter, en efter en, upp passager av bland annat nobelpristagaren Orhan Pamuk och den nyligen mördade journalisten Hrant Dink.

Det är texter som ledde till åtal för författarna som skrev dem, enligt den omstridda paragrafen 301 som gör det olagligt att ”förödmjuka den turkiska identiteten”. Studenterna höll upp skyltar med orden ”Åtala mig”.

Uppläsning varje fredag
– Varje fredag kommer tio nya personer till att läsa upp texter som tidigare har lett till åtal, säger Tuna Beklevic, som var först ut med att läsa högt.

Tanken är att det turkiska rättsystemet ska svämma över av åtal.

– Vi tänker fortsätta varje fredag tills dess att regeringen skrotar lagen, säger Tuna Beklevic, som har varit med om att organisera kampanjen.

Behöver inte hålla med
Idil Aydinoglu, en annan av studenterna, säger att hon inte nödvändigtvis håller med om det som nobelpristagaren Orhan Pamuk eller någon av de andra åtalade har skrivit.

– Alla ska ha rätt att säga det de tycker. Vi vill ha ett demokratiskt land och yttrandefrihet, säger Idil Aydinoglu.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista