Cheney kritiserar Kinas upprustning

Den frispråkige amerikanske vicepresidenten Dick Cheney varnar nu Kina för att fortsätta sin militära upprustning.

Det är bara någon vecka sedan officiella USA hyllade Kina för att ha pressat Nordkorea till att gå med på att avveckla landets kärnprogram. Men nu går vicepresident Dick Cheney till öppet angrepp mot Kinas militära satsningar.

Höga militära utgifter
På ett besök i Australien säger Cheney att Kinas upprustning är, som han sade ”mindre konstruktiv” och inte är i linje med landets uttalade mål att bli en fredlig jätte. Enligt fredsforskningsinstitutet Sipri är Kinas militärutgifter ungefär en tiondel av vad USA lägger ner, enligt en annan beräkningsmetod 40 procent av USA:s.

Vad som framför allt verkade ha oroat Cheney var Kinas test för någon månad sedan då de sköt ner en av sina egna satelliter. Det togs som tecken på att Kina vill konkurrera med USA på alla militära områden, tidigare har bara USA och dåvarande Sovjetunionen kunnat skjuta ner satelliter.

I USA följer man oroligt Kinas uppvaknande eftersom alla inser att om 10 till 20 år kommer Kina att kunna utmana USA på allvar både ekonomiskt och militärt.

Uttryckte tvivel om Nordkorea
I sitt tal uttryckte Cheney också tvivel om Nordkorea verkligen kommer att följa det avtal man undertecknat om kärnprogrammet. Här är frågan om Cheney talade för Vita huset eller i egen sak. De verkliga hökarna i USA, som brukar stå nära Cheney, har förkastat avtalet medan Bush godtagit det.

Under alla omständigheter väcker det viss uppståndelse att Cheney för första gången har frågetecken att komma med i anslutning till avtalet.

Sten Sjöström, New York
stens.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista